DSC04539 red Årets bästa bok?

Titel: De polyglotta älskarna
Författare: Lina Wolff
Utgiven: 2016
Förlag: Albert Bonniers förlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag funderar just nu på om det här kan vara den bästa bok jag läst i år. Det är i vilket fall en av de bästa och en värdig Augustvinnare. Jag tycker att Lina Wolff har komponerat en berättelse som känns så där enkel på ytan men som är allt annat än just det. Det är en av de där berättelserna där språket flyter så friktionsfritt, utan att stjäla uppmärksamhet, samtidigt som det hela tiden fyller sin funktion att steg för steg bygga berättelsen vidare. Det är sånt som kännetecknar riktigt bra romaner. Jag älskar när författare lyckas med det Lina gör här. Fläta ihop en berättelse på ett vis som i efterhand får mig att fundera över hur de olika personerna hängde ihop. Vissa scener växer sig riktigt starka, jag tänker bland annat på när Ellinor för första gången träffar den blinda Mildred.

DSC04465 red Årets bästa bok?

Det är fascinerande hur Lina har hittat de här karaktärerna. Gemensamt för flera av dem är att jag inte riktigt vet vad jag ska tycka om dem, de balanserar hela tiden mellan att framkalla mitt ogillande och min förståelse. Gemensamt är att de med sina livshistorier får mig att tänka ett steg längre, hur kunde de bli så här, hur kunde det hela bli så här?

Jag tänker inte skriva något mer än att det här som sagt kan vara den bästa romanen jag läst i år.