I axels tid Axels tid av Lars LerinTitel: Axels tid
Författare: Lars Lerin
Utgiven: 2015
Förlag: Albert Bonniers förlag
Adlibris ¦ Bokus

Lars Lerin skapar bilder inte bara med sin pensel utan även med pennan. I Axels tid målas en finstämd och nostalgisk bild upp av en tid som har varit baserat på skulptören och vännen Axel Florins liv. Minnesfragmenten påminner om berättelser jag ibland hör mormor berätta, om människor som satt spår och om öden som är svåra att inte gruva sig över. Och Axels livshistoria blir så stark i beskrivningen av hur en fabriksarbetare en dag upptäcker konsten bland järn och stål.

Det här är Axels berättelse och Lerin står i bakgrunden men han kompletterar berättelsen med sina vackra bilder. Jag gillar bildspråket och uttrycket, det lite otydliga som lockar läsaren att själv se och fylla i. Å andra sidan tycker jag mig höra Lerins röst bakom orden ibland, i vissa meningar och uttryck. Där finns många minnesvärda stycken som t.ex:

För Strindberg var det inte heller så lätt. En gång stod han vid en fontän och sköt med revolver så mycket han orkade. Och Hemingway fick Nobelpriset. Likväl tog han livet av sig.
Längtan kommer man aldrig ifrån, och det är en befrielse att få gråta.