Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Deckargenren och korrekturfel

deckare Deckargenren och korrekturfelFredagens bokbloggsjerka tar avstamp i en diskussion mellan Bokblomma och Annika om deckargenren och frågan lyder: Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?

Jag skulle nog kunna säga att deckare var min väg in i vuxenlitteraturen genom Maria Lang och Agatha Christie. Men sen har jag haft svårt att hitta tillbaka. Delvis beror det på att jag har fördomar och en tro att det är svårt att hitta bra deckare (vilket det kanske inte är). Men jag älskar en bra skriven deckare! Den får gärna vara lättsmält men inte klyschig eller dåligt skriven. Den senaste jag läste var nog J.K Rowlings “The cuckoo’s calling“, som jag gillade mycket.

Även om jag inte läser många deckare, tycker jag utifrån min erfarenhet från pr och marknadsföring, att det verkar som att deckare i större utsträckning kommersialiseras. Lite som litteraturens idol. Någon har redan beskrivit det i stil med att det är lättsålt, det finns en efterfrågan och böcker måste fram även om kvaliteten är tvivelaktig.

Vad det gäller korrekturfel har jag ingen aning om det förekommer mer i deckare än i andra böcker, men jag är av åsikten att något enstaka fel är mänskligt, men överstiger det (typ) två blir det oprofessionellt. Jag är inte särskilt tolerant och läsupplevelsen kan förstöras mycket av korrekturfel.

Eftersom jag själv har korrekturläsning som en del av mitt jobb tycker jag att för många korrekturfel visar på slarv som kan handla om brist på tid som kan handla om brist på pengar. Men har en bok passerat en korrekturläsare är det för mig obegripligt hur det kan finnas många återkommande fel. Det finns många exempel på böcker som jag läst det senaste året där felen tyvärr hopar sig. I ett av fallen blev jag nog riktigt förbannad, det kändes så oseriöst.

7 Comments

 1. Kommersialisering – bra ord gällande många deckare idag. 🙂

 2. Jag tycker att korrekturfel finns inom de flesta genres., dock inget som man råkar ut för jätteofta!

  • Kristin

   April 7, 2014 at 8:42 am

   Absolut! Jag tycker konstigt nog att det är ofta, sällan jag läser en bok som är helt fri från korrekturfel.

 3. Håller med om att kommersialisering är ett bra ord, och så sant. Allt ska gå så himla fort.
  Och det är synd att det ska gå så himla fort. Det blir så löjliga fel och felstavningar. Har varit med om en låntagare som satt det i system att stryka under felen med penna och kommentera dem. De blir väldigt uppenbara då…

 4. Jag tror min gräns går vid tre fel 🙂 Vissa fel kan jag överhuvudtaget inte begripa de slunkit igenom, lite som boken jag läser nu. Där har definitivt funnits mer än tio fel och vissa är så uppenbara att jag bara blir trött.

 5. Jag tyckte the Cuckoo’s Calling var riktigt seg, så olika det kan vara 🙂

 6. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright