DSC03630 red Den jag var av Meg Rosoff

Titel: Den jag var
Författare: Meg Rosoff
Utgiven: 2007
Förlag: Lilla Piratförlaget
Adlibris ¦ Bokus

Jag tyckte mycket om Så har jag det nu. Det var en annorlunda ungdomsbok och så välskriven. Den jag var är också välskriven, hon skriver så himla bra Meg Rosoff. Återigen skapar hon den där lite udda känslan av en värld utanför världen. Och temat att klara sig själv känns också igen från Så har jag det nu. Här träffar internatskoleeleven Hilary på Finn som bor ensam i en fiskebod. Och i Finn upptäcker han den han skulle vilja vara:

Han såg otroligt välbekant ut, som en fantasiversion av mig själv, med det ansikte som jag alltid hade önskat skulle möta min blick i spegeln. Hans hud var ljus och skimrande och påminde om havets yta. Han var nästan outhärdligt vacker och jag måste vända bort blicken, överväldigad av känslor av välbehag och längtan och en insikt om livets hänsynslösa orättvisa.

Det finns såklart en spänning i hur Hilary börjar söka upp Finn i en delvis otillgänglig miljö. Hur han brottas med sin bakgrund och en önskan om att vara någon annan, mer som Finn. Och Finn är ett mysterium som jag som läsare gärna vill nysta upp. Men boken står konstigt nog och stampar för mycket för att alla spännande ingredienser ska sättas i ordentlig rullning. Eller sker det bara så lågmält och sakta att jag inte uppfattar det? Till slut får vi lite svar men det är inte särskilt mycket.

DSC03631 red Den jag var av Meg Rosoff

För mig förblir den här boken en oerhört välskriven bok men den lyckas inte riktigt beröra mig och dra mig med på samma vis som Så har jag det nu.