veterinären Den sorgsne veterinärenTitel: Den sorgsne veterinären
Författare: Petter Lidbeck
Illustrationer: Katarina Strömgård
Utgiven: 2011
Förlag: rabén&sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Petter Lidbeck har ju skrivit en himla massa böcker och detta är den tionde delen i serien Tre tjejer. Jag har inte läst någon av de tidigare dock. I Den sorgsne veterinären är det dramatik från första stund. Siri och Pella räddar en man som visar sig vara veterinär ur ett brinnande hus. Siris tvillingsyster Tyra håller inte ihop med dem lika mycket som förr eftersom hon gått och blivit stalltjej, men när mysteriet tätnar kring veterinären och den kända travhästen Ego Boost kliver även hon in i handlingen.

Handlingen rör sig oerhört fort framåt, ibland kan jag nästan känna att den rör sig så snabbt att den snubblar. Samtidigt tycker jag att den i farten hinner få med mig ändå. Jag är lite tveksam i början till hur tjejerna framstår. Det står på baksidan att det är en modern Fem-bok, men jag tycker nästan att tjejerna känns omoderna. Lite gammaldags, som om det är just någon äventyrsbok från 60-talet jag läser. Jag överdriver lite, men berättarrösten Pella kan liksom uttrycka sig: “Vi sneddade över allmänningen bakom skolan. Grävskopor höll på att schakta ur och plana marken för nya hus skulle byggas där.” Vänta nu, är det en tjej i 12-års åldern som pratar eller någon byggubbe som jobbar på kommunen?

Men jag släpper det där efter tag. Kapitlen är ibland oerhört korta, men jag gillar det. Det triggar verkligen en vilja att läsa vidare. Handlingen är även ganska komplex för en barndeckare med inslag som skulder och doping. Värt att nämna är även att på kort tid växer tjejerna i läsarens ögon och särskilt tvillingarna där Siri är vass och humoristisk på ett sätt som jag köper, dvs. det blir inte sådär utstuderat obekvämt som det kan bli när en karaktär helt enkelt inte klaffar. Jag hade förmodligen älskat att läsa den här boken som 8-årig hästtjej. Och jag skulle gärna läsa fler böcker i den här serien.

Ps. Måste även nämna att Katarina Strömgård verkligen är en favoritillustratör.