Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Du av Caroline Kepnes

DSC02847 red Du av Caroline Kepnes

Titel: Du
Författare: Caroline Kepnes
Utgiven: 2015 (på svenska)
Förlag: Bokförlaget Forum
Adlibris ¦ Bokus

Vilken bok det här är, det är knappt att man får utrymme att andas när Joe i Du-form berättar sin psykopatiska historia för objektet för hans besatthet, studenten Beck. Det är sällan jag läser en bok i Du-form, sist var Sandra Beijers Det handlar om dig och liksom i den tycker jag att det funkar mycket bra i Du. Berättarrösten är tvärsäker, rå och jag har nog aldrig läst en bok med så många “knulla” och “fitta” vilket jag ärligt talat får lite nog av, haha!

I början tänker jag att jag inte får syn på Beck, att hon inte blir en verklig person, men till slut blir hon det och då funkar det bättre. Det här är på många sätt en skrämmande berättelse, en inblick i en sjuk människas resonemang. Samtidigt är det ju ibland även som en vanlig kärleksrelation med inslag av misstänksamhet och avundsjuka, med skillnaden att det går över gränsen. Min lillasyster sa att man ändå gillar Joe, ärligt talat så gör jag inte det, men jag kan stå ut med honom.

DSC02848 red Du av Caroline Kepnes

Jag tycker att Kepnes skriver fruktansvärt bra och att det liksom inte finns några tveksamheter i språket, det är så självsäkert. Hon lyckas framställa Joe som den förklädda psykopat han är vilket jag tycker är häftigt. Sen finns det en del saker jag har svårt för. Jag har jättesvårt att se Joe framför mig. En kille som jobbar i bokhandel och har läst massor av böcker och som är ung och uppenbarligen hyfsat attraktiv men ändå så sjuk i huvudet. Han kommer till liv i berättelsen men jag kan inte se honom i verkligheten vilket kan vara positivt eftersom det kan innebära att jag aldrig har kommit i kontakt med en så sjuk människa 🙂

Sen är det svårt att köpa att det är så lätt för Joe att komma undan med alla sina stalker-grejer, han mördar ju för tusan folk och forslar runt på lik och inte en människa märker något! Och sen, mot slutet är jag faktiskt rejält mätt på honom och tänker att det hade varit bättre om boken hade kortats ner lite, att den hade avslutats när mitt intresse var på topp.

Hursomhelst, den här boken rekommenderas tillsammans med regelbundna andetag!

6 Comments

 1. Så spännande! Den har jag i min att-läsa-hög 🙂

 2. Jättebra recension, har funderat på att läsa den länge, men har känt mig lite kluven. Men den verkar intressant! 🙂

  • Kristin

   July 28, 2016 at 7:52 pm

   Den är absolut läsvärd, jag tycker det är en imponerande debutbok och som sagt, mycket självsäker berättarröst.

 3. Jag har lyssnat på den och håller med dig, den är väldigt bra men till slut var det lite mycket. Jag hoppade över en del för att komma till slutet.

  • Kristin

   July 28, 2016 at 7:52 pm

   Haha, det kan jag förstå! Jag blev nog lite knäpp av så mycket av Joes tankar till slut 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright