du föll och jag för dig 211x300 Du föll och jag för dig   vilken bra ungdomsbok!Titel: Du föll och jag för dig
Författare: Lina Stoltz
Utgiven: 2015
Förlag: Rabén&Sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Jag blir så glad, så glad! Efter den rejäla läsdippen jag haft en tid då jag tragglat mig igenom bok efter bok, slukade jag den här ungdomsboken. Och efteråt kände jag mig så sugen på att läsa mer, alltså precis vad jag behövde, ett litet botemedel.

Jag hade inga stora förväntningar och jag har inte läst något av Lina tidigare. Den här ungdomsberättelsen i sig är inte heller särskilt unik. En historia om ung kärlek berättade ur omväxlande Fridas och Jakobs perspektiv. Man har träffat på det förr, kärleksparet, vännerna, familjerna, vardagligheten och samtidigt de känslor och svårigheterna som kommer med det. Dessutom flera svåra konflikter att hantera. Det som gör att den här boken inte bara blir “bra” utan faktiskt lite mer tror jag beror på flera saker.

1. Den är skriven med omsorg och trots ett vardagligt språk och dialoger, smyger det sig in en språkkänsla som lyfter berättelsen, t.ex:

Hon lutade sig lätt mot väggen för att få något slags stabilitet. Han rubbade allt i henne, slungade om atomerna i en underbar obalans.

2. Karaktärerna känns så genomarbetade även om alla bifigurer inte hinner spelas ut ordentligt. I många böcker finns annars många vänner och familjemedlemmar med utan att egentligen bli egna. Men här känns det som att det finns fler böcker att skriva om nästan var och en av dem. Fridas lillasyster, den mobbade Astrid. Prästpappan som är besviken och säger upp sig, vilket får konsekvenser för hela familjen. Jakobs kompis Jansson, som vågar säga ifrån och nästan vara lite präktig. All eloge till detta konststycke för det är det verkligen att på så få sidor levandegöra så många av karaktärerna.

3. Det finns lager på lager av olika teman utan att det känns krystat. Det är inte bara en historia om ungdomskärlek, utan även en berättelse om ärlighet, moral, frigörelse, droger m.m.

4. Relationerna och trovärdigheten i dialogerna gör boken så levande, vilket knyter an till punkt 2 ovan. Det är inte bara fokus på Fridas och Jakobs relation, utan Fridas relation till sina föräldrar, till sina småsyskon och bästa vän får också plats. Liksom Jakobs relation till sina föräldrar.

Ja, det finns så mycket som jag tycker klaffar i den här boken. På något vis har författaren hittat rätt i mycket. Det enda jag kan känna en invändning mot är att det ibland känns lite förutsägbart. Det finns en tydlig kurva som det känns att berättelsen kommer att följa, dvs. nu har det här hänt då måste nästa grej bli det här och så går man från scen till scen. Den känslan kommer över mig ett par gånger. Sen är det en grej i boken jag inte förstår. När Jakob har sovit hos Frida för första gången ställer Fridas pappa frågor vid frukostbordet morgonen efter. Då tänker Frida att det är inte direkt första gången Jakob varit där. Men var det inte just det? Det känns som ett glapp där som jag inte hänger med i.

Allra mest gillar jag att den här boken framkallar känslor och minnen från den här tiden. De där absoluta känslorna och stora frustrationerna. Jag blir nästan lite nostalgisk samtidigt som jag är så jädra glad över att den tiden är över. Den här boken passar hursomhelst alla, den som är ung idag och den som var det igår.