Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Emily L.

EmilyL Emily L.Titel: Emily L
Författare: Marguerite Duras
Översättning: Britt Arenander
Utgiven: 1987
Förlag: Albert Bonniers
Adlibris ¦ Bokus

Jag tycker Duras är bäst att läsa om man känner till en del om hennes eget liv. Uppväxten i Indokina, förhållandet till mamman och den äldre brodern, hennes män och älskare, missfall och alkoholproblem. När man känner till det får allt i hennes romaner en djupare mening. Så även Emily L.

Boken utspelar sig vid Seine-flodens mynning på den franska nordkusten i Quillebeuf, på baren i ett hotell. Där sitter berättaren med en man och betraktar ett engelskt par; en kapten och hans hustru (tänker dem sig?). Duras är väl en av de unika författare som klarar av att skapa en hel bok kring så “lite”. Utifrån parets betraktelser av kaptenen och hans hustu nystas en historia upp. Det blir till slut framförallt historien om kaptenens hustru, Emily L. Men det är svårt att veta vad som är parets fantasier och vad som är Emily L:s verkliga historia. Ibland tänker jag att de där betraktelserna kanske inte alls handlar om kaptenen och Emily L, utan om paret själva och i förlängningen om Marguerite Duras själv. Så där vandrar tankarna. Berättaren är en skrivande person, en författare, mannen vid hennes sida verkar vara en älskare. Mellan sin egen och det engelska parets historia pendlar de, pratar de om kärlek.

Det är en kort bok, men den är inte lättläst. Jag läser ofta om meningar, stycken, försöker se och förstå dem. Ibland får jag panik, säg det bara! Ni vet som det kan bli när det blir lite för mycket form på texten. Men sen lugnar jag ner mig, njuter av formuleringar, ord, det som kanske sägs mellan raderna.

Som med andra Duras-böcker kan man nog läsa om den här, för att upptäcka nyanser av berättelsen man inte såg vid första läsningen. Jag bär med mig en osäkerhet kring vad berättelsen egentligen handlade om, ibland kan det vara negativt med en bok, i det här fallet känns det som bokens sällsamma mysterium jag inte lyckats lösa.

2 Comments

  1. Instämmer. Har nyligen börjat läsa Duras och är frälst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright