DSC02317 red En fantastisk ungdomsbok!

Titel: Så har jag det nu
Originaltitel: How I live now
Författare: Meg Rosoff
Översättare: Helena Rodelberg
Utgiven: 2004
Förlag: Brombergs
Adlibris ¦ Bokus

Vilken gåtfull, spännande och underbar ungdomsbok det här är. Vad som börjar som en berättelse om ett helt vanligt kusinbesök för femtonåriga Daisy om än i ett annat land, blir snart alltmer egendomligt. Ödsligheten finns visserligen med från början i form av avsaknaden av vuxna. Mostern finns där en kort stund men försvinner snart. De befinner sig någonstans på den engelska landsbygden och det krig som sägs hota verkar hela tiden så avlägset. Jag tycker att det här är så häftigt att uppleva den här stegrande isoleringen och sönderfallet av de samhälleliga funktionerna. Hur allt går från vanligt till behov av överlevnadstekniker. För tänk om det skulle hända här, hur ruskiga är inte den tanken. Hur länge skulle man själv överleva?

Så har jag det nu är en liten briljant bok där mycket ryms; vänskap, kärlek, sjukdom och så det stora obegripliga att tvingas kämpa för sin överlevnad. Jag tycker att det är ren konst hur den här berättelsen är sammansatt men det finns några saker som jag reagerade över. Det ena är tempushanteringen som känns så himla konstig i början av boken. Jag fattar den helt enkelt inte. Man får intrycket att Daisy återberättar den här historien en tid efter att den har hänt. Eftersom det berättas i dåtid och fraser som dessa används: “Det skulle vara mycket lättare att berätta den här historien…” och “Så här i efterhand tror jag att det handlade om…”. Men så plötsligt är det presens och meningar som börjar med “Idag…”. Eller ett kapitel som börjar med dåtid för att övergå i presens. Jag vet inte om det här är en form, ett medvetet grepp, men jag gillar det inte. Det blir bara konstigt. Det här släpper dock i senare delen av boken.

Sen tycker jag att första delen är mycket bättre än den andra. I den andra delen får jag känslan av att det är för hastigt. Där tycker jag att berättelsen gärna hade fått stanna upp och ta lite mer plats.

Men i det stora hela – en helt fantastisk ungdomsbok väl värd att läsas även av vuxna!