Läsresan

en blogg om böcker (mest)

En fysisk läsupplevelse

dagbok om min kropp 189x300 En fysisk läsupplevelseTitel: Dagbok om min kropp
Originaltitel: Journal d’un corps
Författare: Daniel Pennac
Översättning: Ingvar Rydberg
Utgiven: 2014 (på svenska)
Förlag: sekwa förlag
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Att få en människas liv berättad stötvis (ibland med flera års mellanrum) och utifrån observationer kring den egna kroppen är fascinerande.

Till en början kände jag mig tveksam över dagboksformatet, som jag tyckte störde läsningen. Men till slut var jag så djupt försjunken i mannens liv (och kropp) att det blev viktigt med vilket år, månad och datum det var.

Bokens dagboksförande huvudperson ser kroppen som sin följeslagare. Han skriver inte om den där nästan icke-existerande kroppen i skuggan av kliniska läkarundersökningar eller överexponerade kroppen i vårt mediesamhälle. Kroppen i fokus i den här boken är den vi sällan pratar om. Dagboken tar sin början på 1930-talet och slutar år 2010.

Benmärg, avföring, erektion, menstruation, hårväxt, fjärtar, fruktan, hud, hörsel, hjärta, hjärna, tänder, prostata, röst, ådror…denna kropps förändringar och överraskningar under ett helt liv noteras. Det är fascinerande. Det är en berättelse om livet på ett sätt som vi sällan delar mellan oss. Att följa den här mannen från den unga pojkens bekymmer och funderingar, till den gamle mannens dödskamp, är så komplett, ett helt människolivs pulserande organism passerar. En känsla av melankoli uppstår när jag slår igen boken.

“Robert […] lever i harmoni med sin kropp, det är allt. Hans kropp och psyke har växt tillsammans, de är goda vänner. De behöver inte återuppta bekantskapen vid varje händelse […] Varje gång det händer mig något nytt, måste jag lära mig att jag har en kropp!”

Så skriver han i de tidiga tonåren och på något vis känns det sammanfattande för drivkraften till alla års noteringar som följer.

Det måste sägas att det är en varm och humoristisk skildring. Förutom att jag gillar boken i sig finns det två berättelser i berättelsen som är riktiga guldkorn (“Mannen med grodan” och “Historien om mannen som inte visste om han hade den till höger eller vänster”). Dessutom är det roligt att boken har ett Index. Vill jag gå tillbaka och läsa om testiklar kan jag t.ex. göra det på s. 55 och s. 133.

2 Comments

  1. Ett index, så underbart 🙂 Jag håller just nu på med Feuchtgebiete/Våtmarker, där är det också väldigt mycket kropp!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright