Läsresan

en blogg om böcker (mest)

En klassisk OCH mycket oklassisk berättelse

James and the giant peach 225x300 En klassisk OCH mycket oklassisk berättelseTitel: James and the Giant Peach
Författare: Roald Dahl
Illustratör: Quentin Blake
Utgiven: 1961
Förlag: Puffin Books
Adlibris ¦ Bokus

När vi var på Irland förra året köpte jag med några Roald Dahl-böcker, bl.a. James and the Giant Peach. Och häromkvällen fick jag sån Roald Dahl-lust. En lust efter den galna och befriande fantasin och humorn som utmärker hans böcker, alltid väl sammansatt så att man faktiskt tycker det är helt okej att en pojkes föräldrar blir uppätna av dinosaurier i första kapitlet för att sedan hamna inuti en gigantisk persika tillsammans med ett gäng insekter.

Det här var Dahls andra bok och den är skriven 1961. Det är helt fantastiskt vad tidlösa bra och roliga berättelser kan vara. Jag fullkomligt älskar det här. Jag skrattar flera gånger och tänker att det blir så kul för att svängarna rids ut rejält t.ex. är insekterna ganska elaka mot varandra ibland (de tycker t.ex. det är helt okej att offra daggmasken om de själv får överleva, “se dig själv som en martyr”). Det låter ju hemskt, att kompisar tänker så, men å andra sidan blir det så mycket råare humor som jag faller för (hur intetsägande hade det inte blivit om alla bara hade gullat med varandra istället). Ett sånt där himla kul avsnitt är när persikan “fått vingar” och flyger fram över havet. Besättningen från ett fartyg får syn på den och kaptenen deklarerar att vad det än är så gillar han det absolut inte. Men sen får han sitt teleskop och blir helt förundrad, för där på persikan ser han plötsligt en gigantisk nyckelpiga, en mammut spindel, en kolosall gräshoppa…hans kollegor mumlar mer och mer bestämt att nu får kaptenen faktiskt ge sig, han är uppenbarligen full eller sjuk.

Det enda jag har lite invändningar mot är kanske att James fastrar fasas ut så hastigt ur berättelsen eftersom jag i början får känslan att de ska återkomma på något vis. Sen är väl just det så himla klassiskt att en föräldralös pojke hamnar hos två elaka släktingar, å andra sidan är inslaget gigantisk jättepersika så himla oklassiskt att det ändå funkar!

Ps. Läsning på engelska rekommenderas!

2 Comments

  1. Har faktiskt aldrig hört talas om den men blir rejält sugen på att läsa. Tack för tipset!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright