DSC03724 red En sagolik ungdomsroman

Titel: Pojkarna
Författare: Jessica Schiefauer
Utgiven: 2011
Förlag: Bonnier Carlsén
Adlibris | Bokus

Jag hade en annorlunda läsprocess med den augustprisade ungdomsboken Pojkarna. Det är en fantastisk liten bok, nästan som en saga men ändå lade jag den ifrån mig och började istället en annan för att senare plocka upp den och läsa färdigt. Det händer mig aldrig annars. Jag funderar på om det är lite som med en diktsamling, jag läser lite ibland men där finns inte samma driv att läsa allt i ett sjok som med en starkt handlingsdriven roman. Här är det istället en idé som står i fokus, en spännande lek med genus och gränslandet mellan verklighet och saga. Det är som vackra bilder som målas upp med hjälp av scenerna och ett vackert språk. Det är en njutning att läsa, samtidigt som jag inte riktigt undrar hur det ska gå, konstigt nog.

DSC03726 red En sagolik ungdomsroman

När man får lära känna de tre tjejkompisarna och förstår deras ovilja inför att förvandlas till kvinnor, ser hur de görs till maktlösa objekt i killarnas värld, vill jag att deras utforskande av pojklandet ska ske inifrån de där killarna i korridorernas kroppar. Kanske upplever jag att det blir lite väl extremt att det istället blir i relation till en kille som lever ett liv på gränsen. Visst blir det effektfullt och dramatiskt, men jag kan ändå sakna att tjejerna inte får uppleva mer det “vanliga” pojklivet. För pojkarna blir ganska hårt åtgångna här eftersom det är en berättelse som ska synliggöra något större än individer, en köns- och maktstruktur.

Hursomhelst är det en bok som inte liknar någon annan, väl värd ett Augustpris.