Här kommer ett gäng barnböcker jag läst senaste tiden:

förbjudna sopor Ett gäng barnböckerTitel: Förbjudna sopor
Författare: Anna Jansson
Illustratör: Mimmi Tollerup
Förlag: rabén&sjögren
Utgiven: 2011
Rek.ålder: 6-9 år
Adlibris | Bokus

Det här är en av flera deckarhistorier med Emil Wern i Visby i huvudrollen (på Wikipedia räknar jag till 12 böcker). Emil är son till Maria Wern som är huvudperson i Anna Janssons vuxendeckare. Han driver en liten detektivbyrå och i den här boken upptäcker han att någon olovligen dumpar sopor i andras soptunnor. Det är en lättsam berättelse med ett tydligt mysterium. Säkert utmärkt för den som precis lärt sig läsa. Som vuxen upplever jag att den känns lite stressad, allt går så himla fort. Som att berättelsen inte riktigt har tid att berättas. Jag gillar dock hur man på denna korta tid får en kul bild av Emils lillasyster Linda och kompisen Sokrates (när Linda gungar i hammocken med den där äldre damen t.ex, då skrattar jag!).

 

Hedvig Ett gäng barnböckerTitel: Hedvig
Författare: Frida Nilsson
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Natur & Kultur
Utgiven: 2005
Rek.ålder: 6-9 år
Adlibris | Bokus

Det här är andra boken jag läser av Frida Nilsson och eftersom jag hade svårt för Jagger Jagger har jag kanske en orättvis inställning gentemot Hedvig. Till en början upplever jag dock lite ointresse. Det finns inget som griper tag i mig, Hedvig känns inte engagerande och precis som i Jagger Jagger blir de vuxna inte levande. Men sen ändras känslan för Hedvig så smått och jag är så glad för det! Jag känner först att det inte handlar om något särskilt som får mig att vilja läsa vidare. Men sen upptäcker jag hur Hedvig framträder med sina påhitt och då känns det roligare att läsa. Hedvig är en bra barnbok som har roliga inslag att prata kring. På baksidetexten görs jämförelser med Roald Dahl och Barbro Lindgren och det tycker jag dock är att ta i. Det ska mycket till för att en sån jämförelse ska kunna göras. 

 

dagens katastrofer Ett gäng barnböckerTitel: Dagens katastrofer
Författare: Cilla Jackert
Förlag: rabén&sjögren
Utgiven: 2013
Rek.ålder: 9-12 år
Adlibris | Bokus

Dagens katastrofer fick jag under ett barnboksmingel på Bokmässan förra året – I know! Skäms lite men den har inte blivit läst förrän nu. När “alla” andra dessutom läser Jackerts nya bok. Upplägget med 11-åriga Majken som oroar sig för världens alla katastrofer som kan drabba henne och jorden tycker jag är en bra idé. Denna världsoro har utlösts av en mer personlig sorg som ligger och jäser som en outtalad knut mellan henne och hennes mamma. Hennes pappas död.

Boken är välskriven och Majken är en uppfriskande och ovanlig karaktär, som på många vis framstår som lillgammal. Hon strosar runt i sina Stockholmskvarter med hunden Blunder och gör betraktelser samtidigt som hon oroar sig. På ett sätt är det ganska trevligt mitt i allt elände. Samtidigt tänker jag hela tiden, men när ska det hända något? Det händer något med Majken och mamma visst gör det, men för mig blir det lite långtråkigt emellanåt. T.ex. tröttnar jag snabbt på alla gatunamn och kvarter som nämns. Element som ska ha betydelse för handlingen, t.ex. skolkompisen Calle som spelar basket och som Majken tycker är taskig men ändå intressant skymtar förbi ibland utan att ta så mycket utrymme. Och pappan, som är så viktig, får inte ett namn förrän i slutet av boken. Majken träffar på en restaurangägare och en gammal kvinna som hon har ett utbyte med, men de känns bara instuckna för att något ska hända (jag har jättesvårt för karaktärer som känns lite krystade, som att “här kommer en tant som ska vara lite tokig”). Det är något mellan dessa olika delar som jag inte riktigt hänger med på.

Mot slutet tycker jag ändå att det var en fin berättelse, men kanske inte helt i min smak.