DSC05488 red Få växterna att överleva semesternDSC05477 red Få växterna att överleva semesternDSC05474 Red Få växterna att överleva semesternDSC05483 red Få växterna att överleva semesternDSC05478 red Få växterna att överleva semesternDSC05475 red Få växterna att överleva semesternDSC05472 red Få växterna att överleva semestern

Just nu börjar tomaterna blomma, liksom potatisträdet och min Blomma för dagen! Jag har kämpat så med just Blomman för dagen som inte trivts så bra på vår blåsiga balkong. Och så såg jag att den var full i knopp häromdagen och blev lite deppig att jag inte skulle få se den blomma. Men det fick jag! 🙂 Och precis när alla blommor och växter ger en förvissning om att de kan tänka sig att må ganska bra den kommande sommaren, då ska jag resa bort i två veckor.

Sedan några år tillbaka har jag dock hittat ett system som funkar alldeles utmärkt för att få växterna att överleva i min frånvaro. Det finns ju olika hjälpmedel för sådant här, Sandra Beijer tipsade häromdagen om ett självbevattningglas från Lagerhaus t.ex. Jag har själv testat en variant av dessa, men ärligt talat räcker det inte särskilt långt om man har vattenkrävande växter, stora växter och ska vara borta lite längre (om man inte är så noga med utseendet funkar en upp-och-nedvänd pet-flaska alldeles utmärkt förresten).

Jag gör inget konstigare än att ställa alla växter så att de själva kan dricka vatten. Det behövs dock lite passande saker att ställa i. Ska man vara iväg en kortare period eller har växter som inte behöver så mycket vatten räcker det långt med en djup ugnsplåt. Annars använder jag tomma blomlådor, kattlådor(!), ugnsformar, stora grytor, plastbunkar, stora zinkbaljor etc. Det är verkligen inte svårare än så. Jag har som sagt gjort på det här viset många gånger och växterna har aldrig “övervattnat” sig själva. I själva verket har de sett finare ut när jag kommit hem, än vad de brukar göra när jag sköter vattningen! Sen ser jag till så att inga växter står alltför utsatt för ev. långa soliga dagar.

Är jag borta länge kanske jag ber någon gå förbi en gång för att se så att det fortfarande finns vatten överallt. Sen kräver ju det här att alla växter är planterade i krukor med hål i botten. Mina balkonglådor får t.ex. följa med ner till stugan där de förhoppningsvis får lite regnvatten.