Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Fågelhuset av Ester Roxberg

fågelhuset 197x300 Fågelhuset av Ester RoxbergTitel: Fågelhuset
Författare: Ester Roxberg
Utgiven: 2013
Förlag: X Publishing
Adlibris ¦ Bokus

Jag har sagt det förr – jag beundrar författare som lyckas skapa en stämning mellan orden och meningarna. På grund av en viss språkhantering och stil. Det gör Ester Roxberg i Fågelhuset. Den har sin egen stil, en alldeles egen ton när den låter oss följa stråk av det Liv upplever i sitt nya liv som praktikant på ett förlag (antar jag) i Stockholm. Personerna som omger henne på kontoret förpackas på ett distanserat sätt till chefen eller administratören eller formgivaren. Vissa får så småningom namn, inte alla. De blir som någon slags av overkliga figurer eller bara genomskådade av Livs unga oförstörda blick. En blick som gör omvärlden ganska obehaglig ibland, som om något hemskt ska hända.

Det handlar kanske om det, hur Liv först vill bli en del av den där betydelsefulla sfären och hur hon sedan genomskådar den. Börjar se andra saker.

Jag gillar mycket i den här boken. Den är många gånger vass och humoristisk och allvarlig på samma gång. Ibland kan jag vrida mig lite som jag gör ibland när det är ganska mycket form och stil, tänka säg som det är. Men Livs blick är ju inte sån. Jag får acceptera det. Vad jag däremot inte förstår är vissa av de inskjutna texterna; ibland minnesbilder från Livs tidigare liv, ibland något helt annat, innehållsförteckningen till en semla t.ex. Vad vill hon med det, vad är det, tänker jag ibland lite irriterat.

Fågelhuset får mig att tänka lite på Nattsagor för sömnlösa. Det där tomma Stockholmslivet hos en ung människa. Men om jag tyckte att språket satte lite krokben för berättelsen i den boken, tycker jag att Fågelhuset lyckas förena berättelse och språk på ett trovärdigt vis.

2 Comments

  1. Jag tyckte mycket mer om hennes debutbok Antiloper än den här. Har du läst den också?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright