Komma och gå Familjehistoria med starka nyanserTitel: Komma och gå
Originaltitel: Ghana must go
Författare: Taiye Selasi
Översättning: Ing-Britt Björklund
Utgiven: 2013
Förlag: Wahlström & Widstrand
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Äntligen en familjehistoria med starka nyanser. Selasi för sin berättelse framåt i en säker takt, binder det samman till en fin läsvärd berättelse.

Det är något beundransvärt över författare som på ett trovärdigt sätt lyckas mejsla ut de stora dragen i människors liv. De skeenden och händelser som blir en människas mest känsliga beröringspunkter. Selasi gör det hos var och en av de sex familjemedlemmarna som romanen kretsar kring. Först följer vi dem ihop, sen hur de slås isär, sen vägen tillbaka mot återförening. Och en förutsättning för återförening är att de där beröringspunkterna kommer upp till ytan. Outtalade smärtor, besvikelser, grusade förhoppningar…

Selasi’s debutroman är även intressant ur ett större perspektiv. Den ghanska-nigerianska familjen rör sig över världen med allt vad det innebär av kulturmöten, konfrontationer med fördomar och att skapa sig en plats i samhället. Men kulturkrockarna uppstår även “åt andra hållet” när barnen kommer tillbaka till deras fars Ghana och byn där han föddes. Jag känner igen tankegångarna hos den äldsta sonen Olu som börjar längta efter sitt rena städade liv i Amerika. Liknande känslor har jag upplevt under mina besök i Malaysia.

De enda invändningarna jag har mot boken är hur pappan i början föreställer sig själv som en person delaktig i en film eller dokumentär och har en imaginär filmare omkring sig. Det inslaget förstår jag inte överhuvudtaget, jag tycker inte att det tillför något alls. Det andra är att det stundvis fastnar lite, jag gillar Selasi’s språk, men önskar ibland att hon bara gick vidare. Men i övrigt är det en fin och berörande berättelse!