först när givaren är död 195x300 Först när givaren är död

Titel: Först när givaren är död
Författare: Anna Jansson
Utgiven: 2010
Förlag: Norstedts
Adlibris ¦ Bokus

Jag har i princip aldrig läst en modern svensk deckare (jag skriver i princip för det kan ha hänt men jag tror inte det). Jag är mer av den lite gammalmodiga Agatha Christie- och Maria Lang–typen. Och jag har haft en förutfattad mening om att en modern deckare innebär att få läsa en massa modernt polisarbete och slängiga dialoger osv. Det här kan därför kallas för en liten läsdebut vad det gäller den här genren.

Först när givaren är död är den tionde romanen med Maria Wern. Den utspelar sig i Roma på Gotland och förutom en misstänkt mordbrand äger flera mord rum. Man får följa historien ur flera av de inblandades perspektiv och det är ett ganska stort persongalleri med vitt skilda personligheter. Jag blir överraskad över hur långsamt boken ändå startar och gillar delvis hur det känns som att boken inte rusar iväg, samtidigt så kan jag efter ca 80 sidor känna att nu måste det till lite mer för att hålla kvar mitt intresse. Sen lyckas boken med just det, fånga mitt intresse under större delen av boken, för att mot slutet tappa det igen. Jag kan känna att slutet känns utagerat innan boken är slut på något vis.

Själva mysteriet i boken är inte det jag fastnar för, inte heller de delar där det pågår polisarbete vilket jag tycker är ganska ointressant att läsa om (vilket jag misstänkte att jag skulle tycka), de delarna som fångar mig är istället då vi får lära känna människorna. Egentligen skulle jag ha tyckt att den här boken hade varit bättre utan det historiskt betonade mysteriet. Det känns nästan lite traggligt inputtat i berättelsen. Ibland läser man böcker där det är så uppenbart att den här personen ska vara rolig, den här ska vara en knasig gammal tant osv. Anna Jansson lyckas skildra personerna precis så att det inte väger över och blir så där övertydligt. Det är den största behållningen av den här boken, hur de olika personernas röster faktiskt kommer fram och hur man kan ana stora livshistorier bakom flera av dem.