DSC02742 red Härifrån till verkligheten

Titel: Härifrån till verkligheten
Författare: Eva Rydinger
Utgiven: 2016
Förlag: Ordberoende förlag
Adlibris ¦ Bokus

Härifrån till verkligheten tillhör den slags av vardagsnära bok som jag tycker är skönt att läsa ibland. För mig är det inte en bok som sticker ut i form av språk och form men jag dras med i änkan Mariannes och dottern Karins livssituationer. De delar som handlar om Marianne känns lite “tant-lit”. Det är sådär lite småtrevligt utan att kännas banalt och jag gillar att det handlar om hur problematiskt det kan vara att vara mamma till vuxna barn, samtidigt som det är kul att läsa om en änka som bestämmer sig för att fortsätta leva livet. Karins situation fångar mig till stor del pga att hon jobbar på ett förlag och man där får följa med henne i relationerna på jobbet. Sånt gillar jag! Jag skulle förmodligen älska en tjock roman som endast handlade om relationerna på en reklambyrå eller typ ett förlag, en anledning till att jag ju gillar Mad Men.

DSC02553 red 1 Härifrån till verkligheten

Jag tycker Eva Rydinger är bra på att upprätthålla en viss spänning och intresse för att läsa vidare. Omständigheter och familjehemligheter som man vill veta mer om. Däremot kan jag tycka att det blir lite “för mycket”. Jag har skrivit om det många gånger förut, hur det är en fin balans i fiktionen att upprätthålla en trovärdighet när det gäller saker som drabbar huvudkaraktärerna. Det spelar ingen roll att det kan ske i verkligheten, på boksidorna blir det verkliga inte alltid trovärdigt. Därför ryggar jag tillbaka lite när det är både dödsfall, svårigheter på jobbet, svårigheter med relationen mamma-dotter och att dottern dessutom 15 år efter sin pappas död har svårt för att mamman träffar någon ny. Men visst det ena kan utlösa det andra och vissa personlighetstyper har svårare med flera delar av livet, ibland samlas de svårigheterna. Jag tycker egentligen inte att det här stör läsningen, det är bara något jag ibland reflekterar över. En liten detalj är att jag inte alls tyckte att dag och datum-angivelserna behövdes, de tittade jag inte ens på.

I övrigt tycker jag om den här boken och kan rekommendera den för stranden eller hängmattan!