HerrFaustinisresor fill 248x386 150x150 Herr Faustinis resorTitel: Herr Faustinis resor
Författare: Wolfgang Hermann
Utgiven: 2015 (på svenska)
Förlag: Liebel litteraturförlag
Adlibris ¦ Bokus

Såklart att man som kattälskare gillar när en bok börjar på följande vis:

Kattens ögon blänkte djupgula när den lyfte huvudet mot solen. Morrhåren vibrerade som om de var strömförande. Den lade åter huvudet i gräset, klämde in svansen mellan tassarna, smackade tyst och spann i crescendo.

Jag tycker att boken spinner på i en ganska behaglig och trevlig takt till en början. Tankarna går lite till Alexander McCall Smiths karaktärer, kanske framförallt Isabel Dalhousie. Där är det trevligheter uppblandat med Isabels funderingar kring livet och så någon aktuell intrig. Det jag saknar i Herr Faustini är just en tydlig intrig. På något vis hade jag velat förflytta tyngdpunkten i den här boken för mot slutet finns några saker som hade kunnat engagera mig mer om de hade förlagts tidigare; hur han reagerar inför en kvinna som visar intresse, relationen med systern och hennes man, det faktum att vara borta hemifrån trots att det är svårt för honom. Där tycker jag det finns massor av intressant stoff. Det som istället blir tycker jag är småtrevligt att läsa men det drar inte med mig ordentligt. Herr Faustinis tankar skulle behövt ackompanjemang av en intrig för att vara intressanta att följa. Jag är nog en ganska traditionell läsare på det sättet, saker som dyker upp i en berättelse behöver ha en funktion antingen för att förklara karaktärerna eller för att driva handlingen framåt. Därför har jag lite svårt för Faustinis möten med personer som jag inte uppfattar spelar den rollen.

Det här är första boken av tre om Herr Faustini så jag tycker ändå det är spännande att se hur fortsättningarna ser ut. Och roligt att få stifta bekantskap med en österrikisk författare, det är första gången!