Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Hon & Han – en angelägen barnbok

honhan Hon & Han  en angelägen barnbokTitel: Hon & Han
Författare: Katarina von Bredow
Utgivningsår: 2014
Rek. ålder: 9-12 år
Förlag: rabén&sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Idag kunde man höra på nyheterna om forskning kring barns internetanvändning. Vanor som tidigare ungdomar i tonåren hade, har nu krypit nedåt i åldrarna. Nästan alla 11-åringar har en mobil och hälften av alla 2-åringar har nyttjat internetuppkoppling. Forskningen visar även att föräldrar har dålig koll på vad barnen gör på nätet, man frågar inte på samma sätt som om saker som sker i verkliga livet.

Det är det som gör Hon & Han så aktuell och angelägen som barnbok. Det är den andra delen i Katarina von Bredows triologi om tre barn på mellanstadiet. I den här delen får vi följa 12-åriga Alicia. I nästan 100 sidor är jag dock inte alls särskilt lyrisk över boken. Istället retar jag mig på mycket. I början sköljs jag över med en massa namn, som jag inte kan hålla reda på och jag irriterar mig på lite språkliga grejer, som t.ex. “Där hänger ytterkläderna stilla på sina krokar…” Hur hänger ytterkläder inte stilla på krokar? Jag känner mig ganska tveksam till vissa dialoger, ett exempel:

“Somliga borde tänka lite mer på figuren, säger Olivia…”
Jag köper inte att en 12-åring snäpper till med den kommentaren till en klasskompis. Det känns så gammalt.

Men efter att ha haft en ljummen känsla så vänder det faktiskt i bokens mitt. Jag som tyckt att det blivit lite väl mycket bitchigt high school-drama, tycker att berättelsen blir bra och angelägen. Det som händer är att Alicia får kontakt med en kille via Facebook som hon stämmer träff med. Han är 17 år och för henne en biljett till att bli mer populär i skolan. Men, som man misstänker redan tidigt, så är det inte riktigt som det ska med den där 17-åringen. Jag tycker att barn i mellanstadieåldern ska läsa den här boken just för att de kanske inte har någon förälder som frågar vad de gör på nätet. Förresten, tycker jag även föräldrarna ska läsa för att påminnas om att fråga sina barn.

Det finns flera saker även i slutet av boken som jag känner mig tveksam till. Jag undrar t.ex. hur troligt det är att ungdomar i sjuan och åttan vill gå på en fest där det finns “barn” i femman, men jag gillade den här boken i slutändan och vill gärna läsa de andra två delarna.

3 Comments

 1. Hej! Vi säljer också boken Hon & Han 🙂
  Vänliga hälsningar Helena

 2. Åh, jag som älskade hennes böcker som tonåring! “Som om ingenting” var nog en favorit då. Ämnet som lyfts i den här är så sjukt viktigt att jag funderar på att läsa den fast jag är alldeles för gammal.

  Jag tycker förresten att det här med rimliga åldersskillnader i barn/ungdomsböcker är ett rätt vanligt fenomen. Som jag minns det hängde man mest efter de som gick i samma -stadie som man själv, dvs killarna i sexan var häftigast när man gick i mellanstadiet, och de i nian när man gick på högstadiet. De som var fem år äldre än en själv såg man nästan aldrig till, eller tyckte var väldigt vuxna. Sen beror det väl i och för sig på hur stor skola man gick på, men för mig var mellan och högstadiet i varsin ände av stan,

  • Kristin

   February 13, 2015 at 7:56 am

   Vad roligt! För mig är det första boken jag läser av henne. Jag tycker definitivt att du kan läsa den här, jag är ju också “för gammal” egentligen. Om man nu kan vara det. Jamenvisst, jag upplevde det också som att högstadieeleverna definitivt inte ville hänga med mellanstadieelever, möjligtvis några killar i sjuan som blev tillsammans med några tjejer i sexan, men mellan femman och högstadie kändes det som det var oerhört långt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright