in i labyrinten In i labyrinten av Sigge EklundTitel: In i labyrinten
Författare: Sigge Eklund
Utgiven: 2014
Förlag: Albert Bonniers förlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag minns inte när jag sist läste ut en bok så snabbt och hade så svårt för att lägga boken ifrån mig. Det finns olika slags av bra böcker, vissa är fruktansvärt bra men behöver inte nödvändigtvis vara bladvändare. In i labyrinten är bra för att den håller mig i sitt grepp genom hela läsningen och jag vill bara läsa mer och mer. Jag blev så otroligt läspeppad, vilket var precis  vad jag behövde efter den rejäla lässvackan jag har haft.

Det är en Madeleine McCann-inspirerad berättelse placerad i Bromma. Ett barn som försvinner mystiskt, i det här fallet Magda, är en otäck utgångspunkt och det finns många kvällstidningsrubriker att relatera i. Eklund undersöker, ur några olika personers perspektiv, processen som sätts igång hos berörda personer efter försvinnandet, men även vad som har pågått dessförinnan. Jag tycker att just de olika personernas perspektiv och tidsperspektiv är bra ihopsatt på ett sätt som gör att boken hela tiden har ett driv och det där klassiska med pusselbitar som faller på plats allteftersom. Samtidigt som det skapas en sorgsen bild av Magda innan försvinnandet.

När jag läste runt på lite tidningsrecensioner framgår det att boken inte mottagits direkt med öppna armar av pressen, SvD skrev t.ex:

Denna i grunden litteraturfientliga hållning märks tyvärr tydligt i ”In i labyrinten”, som är en optimerad produkt för dagens bokmarknad. Den innehåller allt som folk älskar att betala för i dag […] Smart. Välproducerat. Psykologiskt skarpsynt. Snyggt. Som en bra tv-serie, eller ett tv-spel. Sedan varken tänker eller känner jag särskilt mycket mer. Den stannar inte kvar i mig.[…] Det är så smart, tätt och sömlöst att det inte finns något utrymme för läsaren att tänka eller känna något. […] ”In i labyrinten” är intelligent, välkomponerad och svår att lägga i från sig, men det märks att Eklund inte har skrivit den för att visa sina ”stilistiska muskler”.

Jag blir helt förvirrad av den recensionen, för det är både bra och välproducerat och intelligent men ändå finns det en så stor fientlighet hos recensenten. Om varenda bok man skulle läsa skulle vara skriven med stilistiskt spända muskler och uppfylla kriterierna för vad som är litterärt intressant (enligt kulturrecensenterna, vad det nu är), då tror jag att jag skulle bli ganska matt. Som läsare behöver man ju verkligen en blandning av olika slags av böcker. För mig som länge hade upplevt en lässvacka och haft svårt att ta mig igenom böcker, var det här ett uppvaknande. Äntligen en bok där jag hade läsflyt!

Det finns delar av berättelsen som jag kan störa mig på. Kanske är mans- och kvinnorollerna lite väl stereotypiska med den där kulturmannaaktiga Martin och webbentreprenören Tom, samtidigt som kvinnorna söker förståelse och psykologiserar i sina roller som psykolog och skolsköterska. Men i övrigt, jag behövde den här boken!