Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Inte ens envishet får mig att läsa ut den här boken

mellan dig och dig 206x300 Inte ens envishet får mig att läsa ut den här bokenTitel: Mellan dig och dig
Författare: Katarina Kieri
Utgiven: 2012
Förlag: Rabén & Sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Det hör till ovanligheten att jag inte läser ut en bok. Sist det hände var med Simone de Beauvoir’s ”Mandarinerna”, men det handlade inte om att jag inte ville läsa vidare utan att jag inte mäktade med en sån omfångsrik bok just då. Att jag inte läser ut en ungdomsbok är ännu ovanligare, vet inte ens om det någonsin har hänt. Även om jag upplever att en bok inte är bra tycker jag oftast att jag har något att lära av det. Jag läser vidare för att jag vill förstå varför jag inte tycker det är bra och för att jag är envis.

Men med Katarina Kieris ”Mellan dig och dig” räcker inte ens det som drivkraft. Jag har försökt och försökt, men nu har jag gett upp. Jag tycker inte att boken är dåligt skriven, tvärtom är den välskriven till skillnad från en del andra ungdomsböcker. Men ett välformulerat språk räcker knappast för att skriva en bra bok.

Handlingen kretsar kring Tora som man förstår bor i ett lite socialt utsatt bostadsområde. Hennes mamma har stuckit med en ny man, kvar bor hon med sin pappa som gör tafatta försök att söka kontakt med sin dotter. Tora har inga vänner förutom Ivar. Hennes tidigare tjejkompis har hittat en ny vän och Tora träffar ibland på dem. I skolan försöker bibliotekarien involvera henne i en kulturfestival.

Tora rör sig mellan de där olika delarna utan att en historia byggs upp. Det finns flera konflikter men istället för att de gestaltas grubblar hon mest på dem för sig själv. I bokens början får man intrycket att relationen till Ivar ska spela en stor roll och det gör den också, men bara i hennes funderingar. Jag förstår inte alls varför inte Ivar är mer närvarande och varför inte relationen gestaltas mer.

Jag får även känslan av att berättarrösten aldrig landar och blir trovärdig som en ung människas. Såklart att en ung människa kan uttrycka sig på en mängd olika sätt och vis, men ibland tänker jag att just nu skulle det här lika gärna kunna vara en berättarröst som tillhör en vuxen kvinna eller en äldre kvinna. Något som förstärker den känslan är ordval som ”det var värst” och att Tora för sig själv säger att “det gäller att kontrollera de rackarns små ansiktsmusklerna”. Det känns som något min mormor skulle kunna säga. Jag ska absolut inte säga att jag känner till de senaste årens ungdomsparlör eller att det är omöjligt att en ungdom uttrycker sig så här, men jag “köper” inte berättarrösten.

Jag har svårt för inplacerade karaktärer som (så långt jag kommer i boken) inte fyller någon funktion för handlingen. Jag tänker på tanterna som hon kallar Tant Brun och Tant Brun och barnet Minna, som bor i samma kvarter. Tora ser dem, noterar saker hos dem, byter några ord med Minna, men jag får känslan av att de bara satts dit för att fylla ut miljön lite.

I “Konsten att ha sjukt låga förväntningar” blev jag lite tokig på att många hela tiden rynkade ögonbrynen. I den här boken är det alldeles för många blickar som blir smala (och läppar!). Hur är förresten en smal blick? Ivars blick smalnar, bibliotikariens blick smalnar, Sonjas blick är smal. Jag tycker också det är onödigt mycket av “han tittar på mig från sidan”, “hon stirrar framåt”, “jag sneglar på honom från sidan” etc.

Så, nu är det färdigskrivet om den här boken, jag hade ingen vidare läsupplevelse och som vanligt skulle det vara oerhört intressant att höra någon som har haft en annat upplevelse av samma bok.

 Ps. Jag läste 124 av de 234 sidorna.

2 Comments

  1. Så tråkigt att känna på det sättet när man läser en bok. Just nu är jag så uppe i alla annat att jag nästan inte hinner läsa något och det jag läser måste då verkligen hugga tag.

    • Kristin

      April 16, 2014 at 5:24 pm

      Ja, det är såklart en liten besvikelse. Samtidigt “gillar” jag ju att även läsa böcker jag inte är så förtjust i, men den här orkade jag mig inte igenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright