Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Jägerfeld gör ett nytt tvärsäkert dyk ner i tonårens våndor

jag ar ju sa javla easy going1 Jägerfeld gör ett nytt tvärsäkert dyk ner i tonårens våndorTitel: Jag är ju så jävla easy going
Författare: Jenny Jägerfeld
Utgiven: 2013
Förlag: Gilla förlag
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Jenny Jägerfeld kastar sig återigen rakt in bland tonårsvåndor, grova ord, trassliga relationer och brinnande längtan. Det väller ut ungdomsparlör, anglicismer och svärord. Jag är rädd för att låta tråkig och “äldre”, men ibland blir det liiite för mycket för mig.

Det jag föll för i Jägerfelds “Här ligger jag och blöder” var hur underbyggd berättelsen var. Det märktes att hon gjort research, för det är förmodligen inte helt lätt att i vuxen ålder fabulera ihop en bok där tonårstiden skildras på ett modernt och trovärdigt sätt. Jag gillade även hur hon höll ihop berättelsen i den boken, det blev inte bara ett virrigt pladder, utan en bra uppbyggd story.

I “Jag är ju så jävla easy going” tycker jag Jägerfeld vågar lite mer i avseende att hon vågar skildra ytterligare känsliga delar av tonårslivet – lesbisk kärlek, marijuana, adhd. Det gör man inte heller hursomhelst, återigen märks det att hon gjort sin research väl. Eller så har hon bara en himla känsla. Det jag inte gillar lika mycket är hur det ibland blir lite för pladdrigt. Lite för många coola engelska uttryck. När jag lyssnade på henne på Bokmässan sa hon just att hon har en förmåga att bara häva ur sig text och har en förkärlek för engelska uttryck, och att texten sedan får rensas på en hel del. Jag önskar att den hade rensats ytterligare lite. Ibland står det där i vägen för själva berättelsen kan jag tycka.

Men det finns starka element som driver berättelsen framåt; hotet att huvudpersonen Joanna inte ska kunna köpa sin adhd-medicin eller ens mat för dagen. Föräldrarnas situation är knaper med en mamma utan fast jobb och en deprimerad pappa. Joannas upptäckt av sina känslor från Audrey. Sen den action som uppstår när Joanna greppar en oväntad möjlighet att tjäna pengar.

Joannas häftiga, grova attityd och språkbruk balanserar upp det elände hon hamnat i, vilket gör att hon framträder som en ganska unik karaktär. Men jag tycker att hon ibland nästan pladdrar bort sig själv. Boken är läsvärd och jag beundrar Jenny Jägerfelds tvärksäkra dyk ner i tonårens våndor, men jag tycker inte att den är lika bra uppbyggd och välskriven som “Här ligger jag och blöder”. Jag är sjukt imponerad av hennes roliga ordfantasi dock, även om det hade blivit för mycket om det gått till överdrift. Ett härligt exempel får avsluta:

Orden lade sig som tetriskuber i min hals, föll ner från hjärnan i så strid ström att jag inte hann placera dem rätt och till sist kräktes jag upp dem i en veritabel krigsförklaring…

2 Comments

  1. Vill verkligen läsa denna, bara titeln gör ju att man faller pladask! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright