kaninhjarta Kaninhjärta av Christin LjungqvistTitel: Kaninhjärta
Författare: Christin Ljungqvist
Utgiven: 2012
Förlag: Gilla förlag
Adlibris ¦ Bokus

Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång har jag läst i helt fel ordning men egentligen spelar det ju ingen roll. Men ändå, när jag nu läser Ljungqvists debutbok och Hanna till slut blir introducerad vill jag genast plocka upp Fågelbarn för att läsa vidare om henne eftersom jag inte minns allt hon var med om.

Precis som Fågelbarn och Rävsång tycker jag att Kaninhjärta är oerhört välskriven. På något vis märks det när en författare har lagt ner hjärta och själ i en text och det tycker jag känns i Ljungqvists böcker. Möjligtvis märker jag lite att det här är hennes debut, jag tycker de två följande böckerna är lite tätare på något vis. Kanske har det att göra med att det övernaturliga inslaget är lite mer “gömt” i de böckerna, knappt märkbart men ändå närvarande. I Kaninhjärta blir det mer i fokus i och med den mediala gruppen tvillingarna blir en del av.

Men det är onekligen spännande och även här planteras viljan att läsa vidare liksom obehagen i familjerelationerna. Om Rävsång skrev jag:

Hon lyckas med att plantera den där läsa-vidare-viljan även i Rävsång. Och att sila fram den där känslan av obehag som kan uppstå i en familj av så “lite” som tystnad och outtalade ord.

Just skildringen av tvillingarnas relation till varandra och till sina föräldrar är det jag tycker är allra bäst. Inslaget med den försvunna flickan tillför ett spänningsmoment men det är inte där tyngden av den här berättelsen ligger för mig. Jag minns att jag i Rävsång hade lite svårt för att det ibland var mycket korta meningar, nästan lite hackigt. I Kaninhjärta tycker jag det är precis tvärtom, långa böljande meningar som aldrig vill sluta. Och jag gillar det! Jag har verkligen gått från att tycka om korta meningar till att alltmer uppskatta långa.

Det är mycket möjligt att jag kommer plocka upp Fågelbarn snart igen för att få möta Hanna på nytt, hon introduceras så bra och spännande i Kaninhjärta.