Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Läsdagbok: Briljanta Loranga!

Loranga Del 1 Läsdagbok: Briljanta Loranga!Favorit1 Läsdagbok: Briljanta Loranga!Titel: Loranga Del 1
Författare och Illustratör: Sara Olausson efter Barbro Lindgrens böcker
Utgivningsår: 2012
Förlag: Kartago
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Och då börjar vi med: Jag spontanköpte den här som julklapp till min systerdotter. Sen kom jag hem på kvällen, tänkte att jag skulle bläddra lite i den, vilket slutade med att jag sträckläste den högt för min sambo, ackompanjerat av diverse förvånade och glada rop och många skratt!

Handling: Sara Olausson, som är Barbro Lindgrens systerdotter, har nytolkat barnboksklassikern om Loranga, Masarin och Dartanjang. Jag har inget minne av böckerna, men nu måste jag bara läsa dem igen för att se hur det blev så här. Kul. Galet. Vansinnigt kul och galet! Det handlar om lilla Masarin som bor med sin pappa Loranga i en by med inte så många hus. Masarin är ganska tystlåten, men desto mer hörs och märks hans pappa. Dessutom ska han alltid vara värst och bäst. Som när de spelar sopborsthockey och spelet knappt har börjat innan pappa Loranga har vunnit med 9-0! I ett hus nära bor även Lorangas pappa Dartanjang. Han skriver tabeller och är livrädd för baciller. Ibland går han och matar sin gamla morfar, som bor i en talltopp och gal som en gök. Snart börjar det hända grejer. En flock tigrar kommer rusande! De badar i garaget som förvandlats till en pool. Men plötsligt är de fångade i ladan. Och Loranga försöker övertala Dartanjang att gå dit och ta en titt för då kommer det bli jätteroligt…

Illustrationerna: Klockrena. Jag tycker att den här berättelsen i serieform är så briljant att jag nästan blir mållös.

Skitkul avslut det här: Så himla befriande att läsa Loranga! Så kul med något som vågar ta i och ta ut svängarna lite! Den enda (befogade) tveksamheten var väl frågan hur det här som roar mig som vuxen, uppfattas av ett barn (och jag har svårt att avgöra till vilken ålder den vänder sig). Ibland kom ju min förtjusta reaktion av hur oförsiktig den är, hur härligt den tar i. Kan mycket väl tänka mig att det finns de som går i taket och tycker att sånt här borde inte få finnas i en barnbok (om det nu är en barnbok?) (krigarknivar, pappa som jämt krossar sonen, låtsasskjuta tigrar, försöka skrämma slag på gammal pappa m.m). Men jag älskar’t! För mig är det enormt mycket humor i det här. I bilderna, i storyn, i dialogen. Lyssna bara på de här smakproven:

Dartanjang: Snälla ni, skjut inte så förskräckligt,
jag får så fruktansvärda svallningar i knäna.
Loranga: Annars ser du ut att må bra!
Dartanjang: Nej, idag är jag riktigt dålig. Lilltån har gått i baklås
så jag kan inte vifta med den.
Loranga: Det var riktigt rolig att höra att du är så frisk idag!

Dartanjang: Vi lagar något som går jättefort att göra.
Masarin: Vi tar väl glass som vanligt.
Dartanjang: Bra sagt!
Masarin: Och så varsin limpsmörgås med kaviar!
Dartanjang: Perfekt! Och så lite popmusik.

IMG 20121222 145734 150x150 Läsdagbok: Briljanta Loranga!IMG 20121222 1455571 150x150 Läsdagbok: Briljanta Loranga!IMG 20121222 145801 150x150 Läsdagbok: Briljanta Loranga!

 

 

2 Comments

  1. alltså… tack!!!
    /egogooglare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright