Läsdagbok: LustmordetTitel: Lustmordet
Författare: Mehmet Murat Somer
Originaltitel: Buse cinayeti
Översättning: Martin Palm
Utgiven: 2013 (på svenska)
Förlag: 2244
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Som deckare tycker jag inte att “Lustmordet” når hela vägen fram, men som underhållningslitteratur får den full pott!

Det är så uppfriskande att läsa en bok som tar en med till en värld helt olik sin egen. Det tar några sidor innan jag vänjer mig vid huvudpersonens många och ibland grova tankar om andra män eller “flickor”. Och det tar ett tag innan jag helt har vant mig vid miljön där hen rör sig, dvs Istanbuls transvestitvärld. Men sen är jag helt fast.

“Lustmordet” kretsar kring ägaren av en transvestitklubb, som även är bokens berättarjag. Något som slog mig nu är att denna huvudperson inte getts något namn. Dagtid jobbar hen hursomhelst inom IT-branschen, men natten levs intensivt på den transvestitklubb hen driver. Vid sidan av detta roar sig den här hjältinnan även gärna med att lösa detektivfall. Det dröjer inte länge förrän bokens första mord inträffar. Det är en av klubbens flickor, Buse, som blivit bragd om livet. Buse har innan dess hunnit anförtro bokens hjältinna att hon är hotad pga. några känsliga foton hon sedan många år tillbaka har gömda hos sin mor.

Trots allvarligheter som mord, är den här boken helt igenom underhållande på ett lättsamt och filmiskt vis. Scenerna framträder färgstarkt och tydligt när man läser. Spänningen byggs upp och finns där under stora delar av berättelsen, men när man närmar sig slutet och när gåtans lösning har nystats upp känns det inte så tillfredsställande. Det känns som en alltför enkel väg att gå.

Men det andra är så bra. Hjältinnan framträder tydligt, det är spännande att följa hens tankar och handlingar, dialogerna är bra och ofta roliga utan att bli banala. Och det är befriande med en man som klär sig i Audrey Hepburn-klänning, inte kan låta bli att mitt i stundens allvar begrunda polismännens “utrustning” och som i sin finaste stass klarar av att ge en bov en riktig omgång!