Ossians ovanliga nanny Läsdagbok: Ossians ovanliga nannyTitel: Ossians ovanliga nannyFavorit1 Läsdagbok: Ossians ovanliga nanny
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Katarina Strömgård
Utgivningsår: 2012
Förlag: Hippo Bokförlag
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Till att börja med: Jag har dragit mig lite för att skriva om den här boken trots att den varit utläst ett tag nu. Anledningen är att det är den bästa barnbok jag har läst på väldigt länge, så jag får skrivkramp så fort jag tänker på att jag måste göra den rättvisa.
Men nu kör vi!

Handling: I den här boken träffar vi Ossian och hans lillebror Samuel, vars föräldrar ständigt är stressade och sällan hinner lyssna på dem. Ossian är en tillbakadragen kille, som inte alltid får fram orden. Det gör tillvaron jobbig både i skolan och hemma. På lite underliga vägar får de i början av boken en ny nanny. Hon heter Petronella och visar sig vara en nanny utöver det vanliga. Lillebror Samuel är minst sagt misstänksam till en början och misstankarna växer när märkliga saker börjar ske i sällskap av Petronella. Plötsligt stannar robotorna i barnfilmen de sett så många gånger upp i tv:n och säger att det är urtrist att göra samma sak hela tiden. En dag sitter det lejon i Samuels säng. De har rymt från en av hans tavlor! Och så tar Petronella med dem till några vänner i en antikaffär, som bjuder på fika och dryck från en kanna som häller upp precis det man önskar sig.

Sakta vinner Petronella Ossians och Samuels förtroende tills deras vardag fylld av magi och fantasi  är en alternativ verklighet de inte vill vara utan. Och när föräldrarna tror att Petronella lurar i barnen saker blir de rädda att hon kommer att få sluta. Den här boken för tankarna både till Mary Poppins och Harry Potter, utan att förlora sin unika berättelse. Den vandrar mellan verklighet och fantasi på ett mycket taktfullt sätt.

Jag faller för den här boken av så många anledningar. Här kommer några:
1. Ylva Karlsson tar sina läsare på allvar. Hon vågar skriva för barn utan att banalisera och undgår inte ett visst allvar.
2. Man bryr sig om Ossian och Samuel massor. De träder fram som två mycket levande killar och det händer också saker med bokens personer under berättelsens gång.
3. Till skillnad från många andra barnböcker tar denna även språket på allvar. Den är välskriven och jag gillar kapitlens inledningar i stil med ”I vilket Ossian upplever ett eget äventyr, om än ett ganska stillsamt sådant”.
4. Den alternativa världen där allt är möjligt. Jag tröttnar aldrig på den. Den triggar fantasin och inger hopp.

Vem är Ylva? Ylva Karlsson är född 1978 och har t.ex. skrivit böckerna En liten bok om Malin, Dit man längtar och Skriv om och om igen med vilken hon vann Augustpriset 2009. Läs mer om Ylva här.

Slutligen: Jag kan inte annat än rekommendera den här fina boken. Den är till glädje för både barn och vuxna.