Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Läsdagbok: Siri av Lena Einhorn

Siri Läsdagbok: Siri av Lena EinhornTitel: SiriFavorit1 Läsdagbok: Siri av Lena Einhorn
Författare: Lena Einhorn
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedst
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Ett år efter sitt första möte med August Strindberg bryter friherrinnan Siri Wrangel radikalt med sin tids konventioner och lämnar man och barn för att leva med den unge begåvade författaren. Tillsammans vill Siri och August forma ett liv byggt på jämbördighet och respekt för varandras önskningar. Hennes dröm om att bli aktris går mot alla odds i uppfyllelse. Samtidigt stiger Augusts litterära stjärna. Men livet i äktenskapet ska snart börja ta sig vägar hon aldrig kunnat förutse (från bokens baksidetext).

Personer i boken: Jag har aldrig hittat ett intresse för August Strindberg. Kanske ännu mindre efter de krystade försöken att läsa Röda Rummet på gymnasiet. Men nu! Jösses, vad jag vill veta mer. Siris äktenskap med Strindberg är gripande och ibland svårt att förstå. Vem är mannen hon blir så kär i, så att hon på ett nästan revolutionärt sätt bryter mot tidens sociala konventioner? Och vem blir Strindberg med åren? De är båda svåra att förstå ibland. Förmodligen får vi, trots den välskrivna boken byggd på mängder av dokumentation, bara lösa fragment av två komplicerade själar. Det gör att man vill söka vidare efter egna bitar att lägga till bilden av både Siri och Strindberg.

Man har ju hört att Strindberg var en kvinnohatare. Samtidigt gör han mycket för att Siri ska frigöra sig och förverkliga sina konstnärsdrömmar. Men bara till en början. Hur sjuk var Strindberg? Hur mycket av hans avundsjuka var obefogad? Många frågor uppstår kring Strindberg, som ena stunden handlar så egoistiskt och kallt och andra stunden ligger som ett barn med huvudet i Siris knä och söker tröst.

O, jag lever nu igen, ty jag har någon att leva för. Det var detta jag behövde, jag kan inte leva endast för mig själv! Jag skall hämnas alla dina oförrätter, jag skall föra er kvinnors talan. Tro på mig! Så länge du är ensam, övergiven, förbisedd, skall jag älska dig så högt någon kvinna kan fordra (Strindberg i brev till Siri).

Handling: Suger tag i mig från första början. Den tidens komplicerade sociala konventioner, Siris strid för att ta sig ur dem, hennes kämpande med kärleken, konsten och sen det tärande förhållande med Strindberg. Det är ibland nästan outhärdligt att läsa. Eller nej. Det är omöjligt att inte läsa!

Miljö: Mycket Stockholmsmiljö, både stad och skärgård. Men sen blir det även lite Frankrike under parets år utomlands och då i Grez och Paris. Jag tänkte ärligt talat inte så mycket på miljön och miljöbeskrivningarna, de kom i andra hand. Handlingen var för gripande. Det som är kul är att jag även har boken Sundborn eller dagar av ljus av Philippe Delerm, vars handling är förlagd till just Grez när paret Strindberg finns på plats.

Det tar jag med mig: Efter att ha läst Livläkarens besök tidigare i år tänkte jag att nu blir det väl ingen mer “sån” bok i år. Det är inte så ofta man snubblar över dem. Vilken förvåning att Siri är just en “sån” bok! Den stoltserar med så mycket som gör bra litteratur för mig. Den väger himla tungt helt enkelt. Jag kan inte annat än hålla med Helsingborgs Dagblads citat på omslaget:

 Romanen om Siri von Essen är så gripande och välskriven att jag vill slå näven i bordet.
Av lycka, naturligtvis.

Jag kommer definitivt vilja veta mer om både Siri och Strindberg. Jag vill framförallt läsa En dåres försvarstal, som ju är en hatisk uppgörelse med Siri. Jag vill även läsa dottern Karin Smirnoffs version av föräldrarna i hennes böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright