Tomten är vaken1 Läsdagbok: Tomten är vakenTitel: Tomten är vaken
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Kitty Crowther
Utgivningsår: 2012
Förlag: Rabén och Sjögren
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Till att börja med: Det känns ju som hela världen har läst och skrivit om den här fina boken. Men jag vill också! Har ni hört bakgrunden? Om hur Rabén och Sjögren på 60-talet gav ut en bilderbok med Viktor Rydbergs klassiker Tomten och hur utländska förlag blev intresserade av Harald Wibergs illustrationer, men inte föll för texten. Astrid Lindgren, som då var chef för barnboksredaktionen, skrev då en text anpassad för den utländska marknaden. Världen över har Astrids version av Tomten getts ut. För fem år sedan hittades originalmanuset i Tyskland. Och nu har den alltså getts ut på svenska för första gången. Mer utförligt om bakgrunden kan du läsa här.

Handling: Här möter vi den klassiska, svenska gårdstomten. Som rår om sin gård och dess djur med stor omsorg. Från hus till hus vandrar han flitigt och ser till att allt står rätt till. Men utan att synas för människorna (förutom spåren i snön). Åh, vad jag gillar hur det fina samspelet mellan tomten och gårdens djur målas upp. Så varmt, omtänksamt och respektfullt talar tomten till djuren. Tröstar dem. Jag gillar att det finns ett poetiskt inslag och det återkommande:

…han pratar med dem på tomtevis. Ett tyst litet språk…lykta Läsdagbok: Tomten är vaken

Illustrationerna: Jag såg när Kitty Crowther gästade säsongens sista Babel (om ni skyndar er kan ni se, 5 dagar kvar). Hon verkade lite nervös på något sätt, men inte undra på. Det är inga små förväntningar man har på sig när man ska illustrera en Astrid Lindgren text.

Jag gillar dem. De är sådär julnattsmagiska. Lågmälda, inte påträngande i toner och färger. Något annat hade inte passat. Det är särskilt de bilderna där ljuset och värmen tränger fram genom bilden, som fångar mig. När tomten sitter inne i hönshuset med en höna i famnen, när katten kommer till tomtens loft, blir klappad och får mjölk t.ex.

Och som avslut då: Inget snack om saken. Världen har lärt känna en äkta, genuin gårdstomte genom Astrid Lindgrens text. Och nu även vi.

Bildkälla