Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Läsdagbok: Torsdagarna i parken

Torsdagarna i parken Läsdagbok: Torsdagarna i parkenTitel: Torsdagarna i parken
Originaltitel: Thursdays in the Park
Författare: Hilary Boyd
Översättare: Carla Wiberg
Utgiven: 2013 (på svenska)
Förlag: Norstedts förlag
Adlibris ¦ Bokus ¦ Bokia

Jag tycker “Torsdagarna i parken” är ganska trist. Det som ändå gör att jag fortsätter läsa är att jag vill veta om Jeanie lämnar sitt jädrans förhållande eller inte (ursäkta språket).

På så vis kan man väl ändå säga att boken har något, jag läser ju vidare. Den har en intrig som är spännande, en kärna som gör att jag vill veta hur det går. Men formen och paketeringen den kärnan kommer i är så fruktansvärt tråkig.

60-åriga Jeanie är huvudpersonen och hon lever i ett äktenskap på tomgång i London, där hon driver en delikatessbutik. Det har gått 10 år sedan maken lämnade den gemensamma sängen utan någon förklaring, något som fortfarande inte har retts ut. I Jeanies närhet finns även dottern med maken Alex, samt deras dotter Ellie. Det är när Jeanie passar Ellie på torsdagarna och i parken lär känna Ray och hans dotterson, som något händer. Jeanies tillvaro och äktenskap ställs på prov och så småningom inleder hon en otrohetsaffär. Jeanie går i passiv konflikt med alla i hennes närhet, samtidigt som hon kämpar för sin rättighet att tycka och känna.

Det hade kunnat vara så intressant och bra, men här blir det bara platt och intetsägande. Språket är tråkigt, personernas handlingar gestaltas tråkigt, dialogerna är intetsägande. Jag förstår inte heller uppbyggnaden av berättelsen. När boken är nästan slut kommer det helt plötsligt ett avsnitt om Jeanies bror, bakgrundsinfo som känns felplacerad. Jag upplevde även stor irritation under stor del av läsningen. Irriterade mig över den stolpiga George som helt kör över sin fru, över dottern och hennes man, över Jeanie’s j-kla velande och över dialogerna med barnbarnet Ellie, där Ellies dialog är bebisspråk.

Det här var helt enkelt ingen bok för mig överhuvud taget.

2 Comments

  1. Jag kunde inte hålla med mer! Sååå trist och ändå sträckläste jag i hopp om spänning som aldrig kom. Dessutom trist att läsa om en övre medelklass i dyraste området i London med pengar att köpa hus i Somerset. Fast där är jag kanske bara avundsjuk, haha.

    • Kristin

      January 9, 2014 at 7:32 am

      Vad skönt att jag inte var ensam om den upplevelsen, tyckte det var så himla platt och tråkigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright