Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Levande och döda i Winsford

levande och döda 189x300 Levande och döda i WinsfordTitel: Levande och döda i Winsford
Författare: Håkan Nesser
Utgiven: 2013
Förlag: Albert Bonniers förlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag fortsätter att gilla Håkan Nessers stil, språk och förmåga att bygga historier. Det är på en samma gång lågmäld och mycket spännande resa man som läsare kliver in i. Den där vi följer Maria, som tidigare har varit en välkänd programledare i Sverige, men som nu av oklara anledningar anländer till Winsford i sydvästra England med sin hund Castor. Någonting står inte rätt till och jag får en känsla av att Nesser likt en dirigent anger när något ska darra till på ett sätt som gör att berättelsen omges av en mystik ner till dess mest ordinära delar.

Det finns paralleller till Maskarna på Carmine Street, huvudpersoner som skriver t.ex. och kvinnor som har livshistorier de döljer. Något annat är de mycket levande beskrivningarna av miljöerna där berättelserna utspelar sig. Jag känner aldrig någon tvivel på att Nesser inte tillbringat mycket tid där (eller bara har en extraordinär förmåga att snabbt kunna förmedla nya miljöer). Något annat som jag tycker finns i båda böckerna är att jag vid en punkt tänker “tänk om berättarjaget ger mig en felaktig bild av berättelsen, kan jag ens lita på hen?” I bägge fallen känner jag en lätt “lässvindel” eftersom jag inser hur troget jag slukar berättarjagets bild av vad som har hänt.

Levande och döda i Winsford är på många vis en ruggig berättelse. Jag tänker efteråt att egentligen hade det normala kanske varit att Maria helt enkelt hade skilt sig, är det så troligt att det som sker här sker? Men såna här och betydligt hemskare saker sker ju hela tiden och Nesser hanterar berättelsen så väl att jag aldrig någonsin tvivlar på den under läsningens gång.

2 Comments

  1. Nesser har en osviklig förmåga att få en att fundera på vad sanningen egentligen är. Just denna har jag inte läst än, men den står här i bokhyllan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright