Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Lite om Ordbrodösen

DSC04978 red Lite om Ordbrodösen

Titel: Ordbrodösen
Författare: Anna Arvidsson
Utgiven: 2017
Förlag: rabén&sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Jag har inte alls följt med i bokbloggar och på instagram senaste tiden, bara ytligt sett att Ordbrodösen flimrat förbi och att många verkar ha gillat den. Häromdagen snappade jag upp en formulering i stil med “den höll hela vägen.” Att en bok håller hela vägen kanske låter tråkigt, men är bland det bästa betyget en bok som innehåller fantasy eller magiska inslag kan få tycker jag. När en sådan berättelse “håller” innebär det att den har lyckats övertyga mig om den främmande värld eller det annorlunda inslag den presenterar. När en fantasyvärld inte håller tappar den mig genast lite som läsare och jag blir skeptisk till resten av berättelsen.

DSC05003 red Lite om Ordbrodösen

I Ordbrodösen befinner vi oss i den vanliga världen, men där finns ett magiskt inslag, en släkt som har kraften att styra människor med sina skrivna ord. Jag tyckte att den här boken började enormt starkt, prologen är skriven på ett vis som skapar en sån där sällsam stämning. Den stämningen återkommer med jämna mellanrum, men går in och ut ur berättelsen, däremellan landar berättelsen i något mer nutida och vardagligt. Jag kände först att den här kontrasten splittrade berättelsen lite, men desto mer jag läste, desto mer kändes det ändå som om det vävdes samman på ett bra vis. Det håller helt enkelt.

Eftersom ordbrodös är något helt nytt för läsaren förklaras ordbrodösernas kraft och historia en del i dialoger. I de här förklarande delarna kände jag att stämningen ibland avtog lite (undantag är de historier om ordbrodöser som återberättas, där förstärks istället stämningen). Jag har verkligen ingen aning om hur man skulle ha överfört det här till läsaren på annat vis, om det hade funkat utan förklaringar? Jag har även lite svårt att hålla reda karaktärerna (de som är en del av släkten i Värmland). Det blir stundvis lite för många namn.

Förutom det tycker jag att Anna har byggt upp den här berättelsen så taktfullt. Det är spännande och överraskande och sådär läsmysigt som det blir när man dras in i en berättelse. Det är en berättelse som hittar ett djup i sin förankring i det förgångna som är svårt att värja sig från som läsare. Det är fint gjort och verkligen bra skrivet!

2 Comments

  1. Har också sett boken här och var och vill läsa… tror den hamnar framför mina ögon snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright