ljudet Ljudet av sådant som fallerTitel: Ljudet av sådant som faller
Originaltitel: El ruido de las cosas al caer
Författare: Juan Gabriel Vásquez
Översättning: Manni Kössler
Utgiven: 2014 (2011 på originalspråk)
Förlag: Brombergs
Adlibris ¦ Bokus

Hur påverkas en generation av att ha vuxit upp i en tid då knarhandeln styrde livet för många? Det var frågan som Vásquez sa att han ville besvara med boken Ljudet av sådant som faller, när han berättade om den under Stockholm Literature. Han sade även att boken inte ger några svar, men att boken i sig är svaret. Mer om hans samtal med Lena Andersson kan man läsa här.

Det är flera gripande personöden som han skildrar i boken som utspelar sig i Colombia i flera tidslager. Juridikläraren Antonio lär känna Laverde på en biljardhall och utan att han vet särskilt mycket om honom, känns han som en vän. När Laverde blir skjuten på öppen gata och Antonio skadad, blir Antonio som besatt av att ta reda på vem han var. Han dras djupt in i Laverdes livshistoria till den grad att han börjar försumma sitt eget liv med fru och barn.

Den här boken är helt otrolig vad det gäller att först dra oss in och bli engagerade i Antonios liv, för att i andra delen av boken bli lika uppslukade av Laverdes liv. Det är en sån bok där man försöker dämpa sin frustration, för man vill så gärna hoppa in och säga “gör inte så! du kommer förstöra ditt liv!” Och det är inte bara några tragiska människoöden som tecknas, även ett lands sorgsna öde breder ut sig. Så som landet anpassade sig efter gangstern Escobars kartell. Jag gillar språket i den här boken. Det ger ett sånt där behagligt flyt som är lätt att vistas med. Jag upplever ofta boken som filmisk, det känns som scener och jag tänker på att Vásquez sa att han under arbetet med en bok under lång tid samlar händelser från den verkliga världen. Kanske är det dessa händelser som knutits ihop på ett sätt att de sticker ut som scener?

I slutet av boken känner jag mig ganska irriterad på Antonio. Kan han inte bara släppa Laverde och börja styra upp sitt eget liv? Ska det finnas något i berättelsen som rättfärdigar hans beteende? Antonio är psykiskt skadad efter mordet på Laverde så det är svårt att ställa honom till svars för hans beteende, eller? Ljudet av sådant som faller är en fantastiskt ihopvävd historia som jag gillade mycket.