m varken mer eller mindre1 M varken mer eller mindre av Petra BackströmTitel: M varken mer eller mindre
Författare: Petra Backström
Utgiven: 2016
Förlag: rabén&sjögren
Adlibris ¦ Bokus

Den här boken verkar fått både hyllande och ljumma recensioner. Jag tycker att Backströms debutbok är tonsäker och håller definitivt med det Sandra Beijer skriver att rösten påminner om Jenny Jägerfelds Maja i Här ligger jag och blöder. Där finns det ungdomligt sorglösa men samtidigt så allvarliga. Vilsenheten många unga säkert kan relatera till.

Men jag tillhör ändå de som får ett ganska ljummet intryck. Jag tycker att Maj träder fram, men de andra karaktärerna skjuter in dialoger utan att jag får syn på dem. Det gjuts inget särskilt liv i dem. Berättelsen har ett driv framåt som får mig att läsa vidare och jag kan längta till att plocka upp boken och se hur det går för Maj. Men berättelsen väcker inte på riktigt mitt engagemang. Som jag nämnt tidigare är jag även lite mätt på konceptet “ung Stockholmstjej driver runt, funderar över livet och försöker hitta rätt i kärlek”. Jag längtar efter lite andra ungdomsskildringar nu som rör sig bortom Seven eleven och Slussen.

Jag tror att den här berättelsen hade väckt mitt intresse mer om Backström hade utforskat Majs och Kims vänskapsrelation och komplikationerna som uppstår när den flyktiga relationen med Kims pappa inleds. Överhuvudtaget hade jag velat se mer gestaltning av deras vänskapsrelation, inte bara att det slås fast att hon är bästa vännen och så får man aldrig känna det.

Förhoppningsvis fortsätter Petra att skriva och utveckla sitt författarskap, jag kommer säkert läsa en andra bok med intresse.