Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Människa utan hund

manniska utan hund Människa utan hundTitel: Människa utan hund
Författare: Håkan Nesser
Utgiven: 2006
Förlag: Albert Bonniers förlag
Adlibris ¦ Bokus

Så kom den första Håkan Nesser-bok jag har läst som jag inte riktigt gillade. Människa utan hund var den första boken med kriminalinspektör Gunnar Barbarotti. Och det är just det där med kriminalinspektörer – en stor anledning till att jag har så svårt för deckare. När berättelsen med dess mysterium inte bara löper på för sig självt (vilket var fallet i t.ex. Maskarna på Carmine Street och Levande och döda i Winsford) utan en kriminalinspektör ska klämmas in och man ska ta del av dennes funderingar vilket ofta blir upprepning av berättelsen, samtidigt som författaren får fullt sjå med att levandegöra kriminalinspektören också, dvs. slänga in lite familjeförhållanden, lite intressen och någon slags av mänsklighet. I J.K Rowlings deckare som hon har skrivit under pseudonym tycker jag att det har lyckats, nästan så bra att detektiven i det fallet har en parallell livshistoria som stundvis blir mer intressant än fallet(!)

Boken är spännande och jag vill veta hur det går osv. men till skillnad från ovan nämnda Nesser-böcker får jag intrycket att den här inte är lika omsorgsfullt uppbyggd. Och jag hade så gärna hoppat över Gunnar Barbarotti. Det blir också lite märkligt att jag som läsare så tidigt har ganska goda aningar om vad som har hänt och sedan måste följa den trassliga vägen fram till att det även går upp för Barbarotti. Inte så konstigt kanske, läsaren brukar ju vara införstådd med saker som inte har framgått för karaktärer i historien, men här blir det lite för ojämnt i den balansen på något vis. Jag är klar med den här boken långt innan den tar slut.

Jag tror helt enkelt det kan vara nyttigt med en Nesser-paus för mig.

2 Comments

  1. Åh, denna fick mig att vilja läsa mer om Barbarotti. Jag tyckte han kändes som en frisk fläkt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright