mikaels markvardiga resa Mikaels märkvärdiga resaTitel: Mikaels märkvärdiga resa
Författare: Ylva Karlsson
Illustrationer: Katarina Strömgård
Utgiven: 2015
Förlag: Hippo bokförlag
Adlibris ¦ Bokus

Efter de två första böckerna om Ossian och Samuel, Ossians ovanliga nanny och Samuels sällsamma kalender, följer en tredje (och kanske avslutande?) delen där barnens föräldrar till slut blir konfronterade med den magiska värld som nannyn Petronella från början introducerade. Jag skrev redan om den första boken att tankarna går lite till Mary Poppins och Harry Potter utan att förlora sin unika berättelse. Och sagoreferenserna fortsätter, författaren erkänner t.om. på slutet att hon är en kleptoman som stjäl fritt. Det gör faktiskt ingenting, det är istället roligt. Som vanligt är Katarina Strömgårds illustrationer fantasifulla och magiska på sitt sätt. De förhöjer absolut känslan i de här böckerna. Kanske är de extra bra i den här tredje boken för jag stannar ofta upp lite längre och tittar på bilderna.

Jag vill inte avslöja för mycket utifall någon vill läsa, men den stora skillnaden mot de två första böckerna, är att föräldrarna dras in i den magiska världen som tidigare bara Petronella, Ossian och Samuel känt till. Det är såklart roligt att de äntligen får konfronteras med den och att föräldrarna utmanas och inte kommer undan som de upptagna stressade yrkesarbetare de varit tidigare. Samtidigt gör detta att den här boken blir ganska annorlunda. Jag tror att det har legat en viss charm och spänning i att föräldrarna inte har känt till eller velat tro på den magiska världen. Lite som i Harry Potter, det är triggande att det vanliga livet pågår, men någonstans parallellt finns en annan värld. Jag gillar den här boken som en avslutande del av den lilla triologin, men jag tycker att de två första böckerna är bättre. Kanske blir det lite för mycket av det magiska på slutet av denna eftersom det är nästan bara i den världen berättelsen utspelar sig. Det känns som det blir många magiska saker som ska in på få sidor.

Jag gillar hursomhelst vad som händer med Ossians och Samuels mamma vilket blir ett effektivt sätt att berätta något på. Jag gillar även hur pappan förändras och hur Ossian och Samuel fortfarande skildras sådär nästan ömt.

Det här är fantastiskt fina barnböcker som säkert är perfekta som högläsningsböcker!