mördarens apa 232x300 Mördarens apa av Jakob WegeliusTitel: Mördarens apa
Författare & illustratör: Jakob Wegelius
Utgiven: 2014
Förlag: Bonnier Carlsén
Adlibris ¦ Bokus

Mördarens apa är en fristående uppföljareLegenden om Sally Jones som jag har läst till hälften. När den här boken blev Augustnominerad var det många diskussioner om att det var den enda nominerade ungdomsboken. Någonstans läste jag även att förutom att bara en ungdomsbok blivit nominerad så hade det också blivit en som var illustrerad. För den som tror att det här är en rikt illustrerad berättelse fattig på text så kan jag säga att det är det definitivt inte. Text finns det så det räcker, närmare bestämt drygt 600 sidor och förutom de inledande illustrationerna på figurerna i boken är det bara illustrationen som inleder varje kapitel som dyker upp.

Mördarens apa är en äventyrsberättelse som rycker med läsaren in i Lissabons gränder, till världshamnar, ner i maskinrum på fartyg och till ett överdådigt lyxliv i Indien. Det är gorillan Sally Jones som berättar sanningen bakom hennes vän kapten Koskelas fängslande efter att han blivit anklagad för mord på Alphonso Morro. Vi får följa hennes kamp för att rentvå honom och det blir en hisnande resa!

Jag blir charmad av den här berättelsen av flera anledningar. Jag känner mig t.ex. otroligt hemma bland alla fartygs- och sjömanstermer. Även hamnarna är mig delvis bekanta. Anledningen är ju att jag jobbat med Ostindiefararen och jag kan inte låta bli att undra hur Jakob Wegelius har förvärvat dessa kunskaper. Är det research eller har han erfarenhet av fartygsliv? Böcker där huvudpersonen reser runt världen och träffar på diverse figurer blir inte alltid bra. För att det ska bli så bra som i Mördarens apa tycker jag att figurerna måste fylla någon mer funktion än att de bara passeras. Och så är det här, intrigen är ihopvävd och jag tvivlar inte en sekund på Sally Jones historia. Att en gorilla är huvudpersonen kanske kan få vissa att rygga tillbaka. Gör inte det! Det är fantastiskt hur väl det funkar och jag känner också en stor ömhet över hur detta även ger ett perspektiv på hur relationen mellan människa och djur kan se ut.

Det är en fantastisk känsla när man har läst en bok och känner att man befinner sig med huvudpersonen på en helt annan punkt än när boken började. Kanske är det lättare att åstadkomma en sådan känsla när det faktiskt handlar om en liten världsomsegling, men det är ändå en fantastisk konst att plantera den känslan. Jag tycker såklart att det här är en värdig vinnare av årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen.

Ps. Formatet på boken är fint, men med den tjockleken ack så opraktiskt! Den var extremt ovillig att ligga öppen utan hjälp.