DSC05255 Nej boken! Du får inte ta slut!

Titel: Den som stannar, den som går
Författare: Elena Ferrante
Utgiven: 2016 (på svenska)
Förlag: Norstedts
Adlibris ¦ Bokus

Det har tagit sin tid att läsa den tredje boken i Ferrantes Neapelkvartett. När jag befinner mig på sista sidorna blir det ändå förståeligt varför – jag vill ju egentligen att den här boken/serien aldrig tar slut. Jag vill leva i den hela tiden (som läsare, viktigt att notera). När de kvarstående sidorna blir allt färre, när jag befinner mig på allra sista sidan och drar ner lästakten till det långsammaste jag kan, då blir jag nästan arg. Det är som jag vill skrika till boken att nu tar du inte slut för då, då…!

Jag överdriver lite, men ändå inte 🙂

DSC05258 red Nej boken! Du får inte ta slut!

Ändå trodde jag inte att jag skulle känna så, för de första hundra sidorna känner jag mig inte alls lika engagerad som i den förra boken. Jag tänker att det har gått för lång tid sedan jag läste den. Alla personer från Neapelkvarteret är inte längre lika tydliga, det är svårt att minnas omständigheterna kring alla karaktärer och till en början saknar jag Lila något oerhört. Jag blir orolig att den här boken mest ska handla om hur livet är för huvudpersonen Elena, att det där spänningsfältet mellan henne och väninnan, mellan hennes nuvarande liv och det hon lämnat i Neapel, inte ska få utrymme.

Men så blir det inte, till slut vävs det som tur är in i berättelsen igen. Den här gången på ett politiskt, allvarligt och drabbande vis. Och Elena ställs återigen inför funderingar kring sin situation, den klassresa hon har gjort till det så kallade bättre livet. Hon ställs inför prestationsångest efter att ha haft framgång med sin debutbok, hon ställs inför frustrationen att vilja bidra med något i arbetarklassens kamp, i den feministiska kampen, samtidigt som hon finner sig mer och mer låst i det egna hemmet med två döttrar och sin man. Det förflutna i Neapel släpper aldrig taget, dyker upp igen och gör sig påmint på ett nedslående vis i hennes familj. Och senare i hennes kärleksliv.

DSC05261 red Nej boken! Du får inte ta slut!

Den sista delen heter Det förlorade barnet och går att förhandsbeställa redan nu. Den förväntas levereras från Adlibris v. 24. Då kommer berättelsen knytas samman och avslutas och jag kommer att vara tvungen att läsa det oundvikliga slutet.