Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Och runt mig faller världen

och runt mig faller världen Och runt mig faller världenTitel: Och runt mig faller världen
Författare: Marit Sahlström
Utgiven: 2014
Förlag: Ordfront förlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag hade verkligen svårt för den här boken ungefär till dess mitt. Jag tyckte språket var hackigt med en form som stod i vägen för berättelsen och med textavslut som dramatiserats så övertydligt. Jag gillade inte att karaktärerna inte bara kunde fått vanliga namn utan skulle kläs i märkvärdiga titlar som “Ettan, Tvåan, Trean, Fyran, Måsen och Räven”. Jag hade svårt för att det smög omkring ett “Odjur” som symbol för sjukdom, död, ångest, psykisk sjukdom. Och så tyckte jag att de kursiverade avsnitten inte kändes nödvändiga.

Men i andra halvan blev jag fångad och för mig hade boken blivit ännu bättre om den hade rensats och koncentrerats på något vis. För det blir väldigt mycket. Jag har skrivit det förr om böcker, allt elände som hopar sig på en människa i verkliga livet, blir inte nödvändigtvis troligt i fiktionen. Här känner jag så. Ettans familj drabbas av död, sjukdom, ångest, missfall. Jag hade velat tagit bort något så att berättelsen hade koncentrerats kring det som griper mig; tvillingsystrarnas ätstörningar och mammans sjukdom. I skildringen kring dessa delar tycker jag den här boken är riktigt bra. Och där gör det till slut inget att man inte kommer personerna nära, för egentligen så tycker jag inte att man lär känna personerna i den här boken. Men sjukdomen och vad den sätter an för känslor och stämning darrar till här.

Ps. Titeln tycker jag för övrigt är jättefin!

2 Comments

  1. Jag har just nu ett överskott på eländesböcker i min läsning så jag får spara den här. Vill verkligen läsa men väntar tills i sommar. Tack för din text om den!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright