om du var jag Om du var jag av Jessica SchiefauerTitel: Om du var jag
Författare: Jessica Schiefauer
Utgiven: 2009
Förlag: Bonnier Carlsén
Adlibris ¦ Bokus

Igår kväll när jag satt och läste mig mot slutet av den här boken ringde det på dörren. Jag blev så jävla rädd! Det visar ganska bra hur inne jag var i berättelsen. Jag har verkligen längtat efter att upptäcka just en sån här ungdomsbok som lyckas med konststycket att suga in mig totalt. Flera gånger under läsningen var det som att jag fick påminna mig om att andas.

Berättelsen om Agnes och Louise är välskriven och bra uppbyggd, där finns takt och rytm och ett himla bra språk. Egentligen påminner den mig mycket om Lollo. Louise är liksom en blandning av Lidija och Mimmi. Och sexuella tjänster sveper in som mörka skuggor i båda berättelserna. Kanske att de bitarna blir lite för mörka för min smak, samtidigt som det är så viktiga saker att skildra.

Nyligen lyssnade jag på när Jessica blev intervjuad i Skrivarpodden. De pratade då om våldet i hennes böcker, kanske framförallt i När hundarna kommer, men att det även finns i de andra böckerna. Och kanske är det just det som hon är så bra på att ganska sparsamt lyckas skapa obehagliga stämningar kring våld. I det här fallet inte bara fysiskt utan även hur våldsamt kärleken kan slå.

Något som ytterligare ger massor av pluspoäng för den här berättelsen är att miljön får vara med. Jag tycker böcker där miljö nästan utelämnas helt kan bli så torra. Här vävs det in så fint (och även beskrivningen av Hannes är ju topp!):

De möts vid fontänen i centrum. Det duggar lite, vätan på kullerstenarna blänker i skenet från gatlyktorna. Himlen skymtar skymningsblå mellan husen och Hannes lyfter av sig de stora hörlurarna när han får syn på henne. Vattendropparna ligger som glaspärlor i hans skägg och han har nacken indragen i jackkragen, sådär som frusna fåglar gör.

Det enda som jag kan känna är lite svårt ibland för mig, och det var faktiskt samma grej i När hundarna kommer, är när formuleringarna blir av det mer svepande slaget. Istället för en fin pensel blir det som en grov pensel som tar några rejäla tag. Det inger en känsla av distans. Det är dock inte så ofta jag hakar upp mig på det men det finns ändå där.

Har någon tips på såna här ungdomsböcker så kasta hit för jag behöver dem!