DSC03695 red Om jag var din tjej

Titel: Om jag var din tjej
Författare: Meredith Russo
Utgiven: 2016
Förlag: Lavender Lit
Adlibris | Bokus

Jag tyckte Om jag var din tjej började så bra. Äntligen tänkte jag, äntligen en ungdomsbok med lite miljö, lite förflyttning, inte bara stampande och grubblande. Det är en spännande resa att följa med när Amanda flyttar till sin pappa i den amerikanska södern. Här ska hon börja om lite på nytt, fri från sitt förflutna, och till en början går allt så himla lätt. Det blir nästan lite väl mycket glättig high school-film för min smak. Samtidigt vet man att någon gång måste komplikationerna komma för Amanda blir kär i Grant och Grant vet inte om Amandas förflutna. Att Amanda en gång var Andrew.

Det är på något vis en fin tonårsberättelse och en allvarligt angelägen tonårsskildring på samma gång. För å ena sidan tillåts Amanda att vara som vilken tonåring som helst, ha tjejkompisar och bli förälskad, å andra sidan lurar det svåra hela tiden i bakgrunden. Russo skriver bra, lite amerikanskt hur nu det ska beskrivas, men det är en skillnad från de svenska ungdomsromanerna. Däremot reagerar jag ibland på översättningen av dialogerna, de känns inte alltid klockrena för en ungdomsbok. Det känns inte som tonårsspråk när Amanda säger “Nej, tack gode gud” eller “Jodå” eller “Okidoki” (vilket även en vuxen i slutet säger, vem säger ens så på svenska?). Eller för den delen när Layla säger “Var inte näsvis.” Jag är känslig inför sånt här och i det här fallet så känns inte dialogerna alltid överfört till tonåringarnas värld.

Annars tycker jag att det här är en sådan där tonårsbok man gärna skulle vilja rekommendera till dagens unga, särskilt dem som kämpar med sin identitet vad den än må vara. Här finns hoppet om att man får vara precis den man är.