sånt är livet Sånt är livet av Rosa LiksomTitel: Sånt är livet
Författare: Rosa Liksom
Översättning: Janina Orlov
Utgivningsår: 2015
Förlag: Wahlström & Widstrand
Adlibris ¦ Bokus

Den här boken är något alldeles speciellt. Först kände jag mig tveksam till kortprosan, tänkte att det kanske blir hattigt och för lite för att bilda en berättelse. Så fel jag hade! Rosa Liksom har en märkvärdig förmåga att dra in läsaren i ett människoöde på bara några sidor, på bara några rader. Hon har en pondus i sitt språk som gör att jag aldrig någonsin tvivlar på att berättelsen inte skulle kunna vara möjlig. Språket är även fräckt, fult och fint. Hon liksom river av berättelse efter berättelse och jag tänker att var och en av dem skulle ha kunnat bli en bok jag hade velat läsa.

Här finns berättelser om övervikt, alkoholism, prostitution, storfamiljer, våld, främlingsfientlighet, bröllop och mycket mer. En bit in i boken upptäcker jag mer och mer hur berättelserna blir svart komiska, riktigt underhållande på ett sätt som jag inte så ofta träffar på.

Ibland funderar jag på hur människorna det handlar om skulle uppfatta berättelserna om de läste. För dessa personer finns säkert. Skulle de känna sig förlöjligade? Finns förresten alla platser som nämns i boken eller är det bara hitte-på? Jag gör ett stickprov och googlar Vanttauskoski och visst finns det uppe i norra Finland. Det skulle vara intressant att höra mer om hur Rosa Liksom resonerade när hon valde berättelser och platser, hur hon resonerade kring människorna hon skildrar. I den intervju DN nyligen gjorde med Rosa Liksom svarade hon så här på en fråga:

Boken är satirisk, men absolut inte cynisk.
– Såklart inte. När jag skriver om de här typerna närmar jag mig dem med svart humor. I Nordbotten ser man saker från en udda vinkel som kan vara svår att förklara. Jag ­känner stor sympati för dem eftersom jag också är en del av den kulturen.

 Det finns mycket intressant att fundera på efter att ha läst den här boken. För mig är det en av årets bästa böcker.