Läsresan

en blogg om böcker (mest)

Sommarläsvanor

Jag är en så dålig bokbloggare just nu! Dessutom en dålig läsare, har två böcker som ligger outlästa. Istället har jag påbörjat Tatiana de Rosnay’s Bumerang och hittat lite läslust i den. Jag har även hittat den här sommarläsningsenkäten hos Lyrans Noblesser.

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?

Som vanligt skulle jag säga, ibland mer, ibland mindre. Ibland blir jag så upptagen av sommaren, livet utomhus och allt jag vill göra där att jag inte läser alls.

DSC02626 red Sommarläsvanor

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren?

Jag brukar vilja hitta en riktig sommarbok och med det menar jag nog en bladvändare som inte kräver massor av mig, men som jag ändå tycker mycket om. Gärna en bok som räcker länge, i stil med Steglitsan av Donna Tartt eller Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.

DSC02636 red Sommarläsvanor

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker, dofter o s v.

Jag har en föreställning om den där ultimata sommarläsningsplatsen, men är det inte så att den aldrig är så perfekt som man föreställer sig? När man lagt sin stela kropp till rätta på badhanduken och lyfter boken mot himlen för att skugga solen och inser att man borde tagit med något som kudde. När man istället vänder sig på mage och ligger en kort stund så innan det blir för obekvämt för armbågar och axlar. När man är ute på picknick i grönt gräs och tänker lägga sig och läsa en stund, men marken under är knögglig av mark. När man äntligen hittar platsen, kanske i en solstol i stugan, börjar läsa och solen går i moln och det blir kallt.

Jag vet inte, sommarläsning är ju detsamma som uteläsning och uteläsning borde vara något som jag skulle fullkomligt älska, men förutom att platserna ofta är obekväma har jag också svårt att koncentrera mig. Ligger istället och tittar på annat, orkar inte sitta eller ligga stilla längre stunder osv.

Jag vet faktiskt inte om sommaren är särskilt lämpad för läsning egentligen, haha!

DSC02284 red Sommarläsvanor

4. Vilken bok är perfekt för en slö dag på stranden/i hängmattan?

En bok som jag kan hoppa in och ut i utan problem med tanke på svaret ovan. Jag kan sällan ligga stilla och läsa särskilt länge på stranden.

DSC01816 1 Sommarläsvanor

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!

Jag bjuder på två!

Den sommaren av Véronique Olmi – utspelar sig under några dåsiga dagar i en fransk semesterort i Normandie. Jag gillade känslan av sommar, älskade pustarna av franskt liv och hur berättelsen med lätthet drog in mig i vännernas liv. Handlar om några vänner som samlas i Denis och Delphines sommarhus, om hur det på något vis pyr under ytan och knakar i relationerna, hur alla kämpar med sitt och ändå försöker få gemenskapen att fungera.

De små hästarna i Tarquinia av Marguerite Duras – kanske är franska författare särskilt bra på det här med sommar? För det andra tipset är Duras fantastiska lilla bok som utspelar sig i en italiensk by vid havet där vi får följa några semesterfirare. Det ligger en fruktansvärd värme över hela berättelsen, dessutom en sysslolöshet som förvandlar semestern till ett kvavt fängelse. Det händer knappt något i den här boken, ändå är den så bra! 🙂

4 Comments

  1. Känner inte till de två böckerna. Tack för tips!

  2. Jag kan också har svårt att hitta ro att sitta ute och läsa men försöker idogt ändå för jag gillar själva idén och känslan av att kunna sitta ute i solen =)

    • Kristin

      May 23, 2017 at 4:54 pm

      Precis! Lustigt nog hade jag en hyfsat lång lässtund på balkongen idag, kanske är det lättare att behålla koncentrationen där 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright