Bibliotekskuppen Syskonen Tilly: BibliotekskuppenTitel: Bibliotekskuppen
Författare: Lisa Hyder
Illustratör: Sofia Falkenhem
Förlag: Opal
Utgiven: 2014
Rek.ålder: 6-9 år
Adlibris | Bokus

Med en titel som Bibliotekskuppen går tankarna lätt till LasseMaja-böckerna och jag trodde först att det var en bok i någon av alla existerande barndeckar-serier. Det finns dessutom en LasseMaja-bok med titeln Biblioteksmysteriet. Men det här är alltså Lisa Hyders debutbok som handlar om syskonen Tilly. Den är lite mer textrik än vad de LasseMaja-böcker jag läst har varit.

Från första början står det klart vad berättelsen går ut på: syskonen Tilly måste ta sig in i internatskolans biblioteksförråd för att kunna läsa en ny bok om William Storm, en bokhjälte som alla barn är tokiga i. Syskonen Tilly kommer nämligen vara bortresta när boken släpps och Frank, en taskig skolkamrat, hotar att avslöja slutet innan de hunnit läsa den.

Det är såklart charmigt med en miljö där ungarna är helt tokiga i en bokserie. Det gillar jag. Sen gillar jag att jag blir förvånad över att vaktmästaren är en kvinna och bibliotekarien en kille med tatueringar. Det är skönt att bli påmind om vilka förutfattade bilder man har. Sen tycker jag att den är välskriven. Däremot är det mycket som känns igen vilket det ofta blir i böcker där det finns de goda (syskonen Tilly) och den onda (Frank). Ett av alla exempel är väl Harry Potter och Draco Malfoy. Jag menar att den där intrigen att någon vill sätta krokben för någon annan känns så välbekant att man nästan kräver att den ska komma i lite annorlunda skepnad annars känns det för liknande något annat. Sen kan jag även känna att det blir lite “är du taskig mot oss är vi taskiga mot dig”. Jag hade hoppats på något annat än det.

Men annars är det en jättetrevlig barndeckare som jag är säker att många kommer uppskatta som högläsningsbok eller som en bok för de som precis börjat läsa.