DSC04422 red 1 Tio över ett

Titel: Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgiven: 2016
Förlag: rabén&sjögren
Adlibris | Bokus

Jag tycker det är så roligt att läsa en ungdomsbok som utspelar sig på en helt annan plats än man är van vid. I Tio över ett är det inte bara Maja som har huvudrollen utan även platsen som är Kiruna. När jag pluggade kulturgeografi minns jag att ett av ämnets huvudfrågor var “varför ser det ut just så här på den här platsen?” Hur en plats formas och vår relation till olika platser var något jag var mycket intresserad av och här finns de frågorna vilket är superspännande!

DSC04423 red Tio över ettSå temat är intressant, de ungas och framförallt Majas upplevelse av flytten av Kiruna, förhållandet till det Kiruna som varit och det Kiruna som ska bli. För några år sen stod jag framför den där stora modellen av Kiruna, jag var nere i besöksgruvan och inne i Stadshuset. Men flytten sjönk ändå inte riktigt in och särskilt inte vad det skulle innebära för dem som bodde där. Det tycker jag är bland det bästa med den här boken, att den lyfter upp en aktuell händelse och levandegör människorna som berörs av det.

Sen finns det en kärlekshistoria mellan Maja och ishockeykillen Albin som jag upplever får särskilt mycket plats i mitten av boken. Det är även där jag fastnar och inte riktigt kommer vidare. Jag vet inte men för mig hade den här kärlekshistorien inte behövt ta så mycket plats, hellre mer om de ungas relation till Kiruna. Mot slutet skymtar även Alvas perspektiv fram och där känner jag att det finns massor som jag gärna skulle velat se mer av. När jag kommer loss igen tycker jag att det blir mycket bättre, slutet av boken tycker jag är bäst.

Ett himla fint omslag också förresten!