tsatsikiochmorsan Tre barnböckerTitel: Tsatsiki och Morsan
Författare: Moni Nilsson-Brännström
Illustratör: Pija Lindenbaum
Utgiven: 1995 (herregud är det så länge sen!)
Rek.ålder: 6-9 år (enligt förlaget, men 9-12 år enligt t.ex. Adlibris)
Förlag: Natur och kultur
Adlibris | Bokus

Minns ni Tsatsiki-febern som var med böckerna och filmen? Jag minns det så väl för min flera år yngre lillasyster var som tokig i honom. Och när vi var på bokmässan för en himla massa år sen, skulle han som spelade Tsatsiki i filmen vara med på ett seminarium och satt utanför på golvet och ritade. Och vi gick förbi och min syster ville han en autograf och han var så jäkla coollugn och självklar när han skrev autografen. Det är roligt att läsa den första boken om Tsatsiki och Morsan. Det är inte bara Tsatsikis första år i skolan som står i fokus, även hans relation till Morsan och bekymren över att Nyponet som spelar i hennes band, håller på att flörtar med henne hela tiden. Jag får lite Sune-vibbar när jag läser, ändå blir det till slut något alldeles eget.

 

millan Tre barnböckerTitel: Millan och slottets hemlighet
Författare: Milena Bergquist
Illustratör: Annika Huett
Utgivningsår: 2012
Rek. ålder: 9-12 år (enligt förlaget, men 6-9 år enligt t.ex. Adlibris)
Förlag: Berghs
Adlibris ¦ Bokus

Det här är bok fyra i serien om Millan, varav jag sen tidigare har läst den första. Böckerna handlar om Millan från att hon är 6 år till att hon i den här boken är 9 år och de utspelar sig på 60-talet. I den här boken åker Millans familj på bilsemester till Frankrike. Det viktigaste för Millan är att det ska finnas hästar på hotellet där de ska bo i en månad, för hennes stora dröm är att börja rida. Efter några omständigheter hamnar de på ett helt annat hotell, ett slott, där det visserligen finns hästar, men där barn inte får rida.

Jag tycker verkligen om den här boken. Den är så varm och rolig. Jag skrattar flera gånger åt bl.a. Millans pappa och trivs med att få vara med om det här semesteräventyret, blir själv sugen på Europasemester. Sen är det så bra att Milena Bergquist inte skyr för att skildra mörka sidor, i det här fallet slottets hemlighet. Och Millans upptåg tippar aldrig över och blir korkade, utan bara roliga att följa. Att det finns ett Frankrike- och hästtema slår ju också väldigt rätt hos mig :). Jag kan ju verkligen relatera till Millans stora hästdrömmar. Det enda jag undrade när jag läste var varför ett kapitel hette Aldrig får man galoppera och så handlade det om något helt annat, lite knepigt tyckte jag. Sen får jag verkligen hoppas att inga små (eller stora) ryttare tar åt sig av Millan när hon säger att “Sedan ska vi ta tag i tyglarna och skänkla. Det är när man trycker hälarna mot hästens mage och då vet hästen att den ska gå.” Mitt ridhjärta ryggade tillbaka lite där. Skänkla är såklart när man använder skänkeln och inte hälarna. Men det kanske Millan lärde sig så småningom :).

 

Ossians ovanliga nanny Tre barnböckerTitel: Ossians ovanliga nanny
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Katarina Strömgård
Utgivningsår: 2012
Rek.ålder: 6-9 år
Förlag: Hippo Bokförlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag har läst om Ossians ovanliga nanny och jag har ett svagt minne av att det är tredje gången! Jag älskar verkligen den här mysiga berättelsen och har ju redan skrivit om den här. Missa inte heller uppföljaren där lillebror Samuel får huvudrollen. Välskrivet, fantasifullt och fint illustrerat.