IMG 1919 819x1024 Tre intryck från två Ajaccio dagarPå matmarknaden, på bänkarna under palmerna, sitter de äldre damerna från kvarteret och umgås. Jag sätter mig bredvid en dam. En liten kille vimlar förbi med två plastsvärd upptagen i sin lekvärld. Damen sträcker ut sin käpp och undrar om han vill slåss, sen vänder hon sig till mig och säger att han är en jättesnäll pojke. Det får mig att sakna damerna på det franska ålderdomshemmet där jag jobbade. Deras pliriga sätt, hur de alltid hade skarpa kommentarer på lager.

När vi går under den heta Medelhavssolen fångar en skylt på en fasad plötsligt min uppmärksamhet. Det är ett bibliotek och vi flyr den tryckande gatan in i en entréhall som tycks ha sina bästa år bakom sig. Två gigantiska och kantstötta lejonstatyer ligger på vardera sida om porten som leder vidare in i biblioteket. Ett A3-papper sitter uppsatt på dörren, ber om tystnad med respekt för de elever som sitter och pluggar inför sin studentexamen. Och där inne går mörka träbokhyllor ända upp till det välvda taket. I mitten ett långt bord med läslampor. I bokhyllorna nästan obegripligt gamla böcker, en del från medeltiden. Kontrasten till de bjärta Korsikafärgerna där ute är så stor. Det är skönt att befinna sig där för en liten stund.IMG 1946 819x1024 Tre intryck från två Ajaccio dagar

Tvärs över gatan från vårt hotell har Michele en liten frisörsalong. Vi har varit förbi spontant ett par gånger för att se om hon har tid, men hon ber oss hela tiden återkomma senare. Till slut bokar vi en tid, men när det är dags ser hon på oss med stressad blick och säger att hon är sen. Det verkar bara vara hon som friserar och det sitter minst fyra damer där inne med färg eller annat i håret. Går det bra om en timme istället undrar hon och vi går och kommer tillbaka en timme senare. Då sitter en av kunderna med färg i håret på trappan utanför och de övriga damerna ser fortfarande ganska ofärdiga ut, det är svårt att säga vem av dem Michele håller på med. Vi väntar en kvart, en halvtimme men inser sen; Michele är inte sen, hon är jättesen. Vi måste gå och hon försöker få oss att komma imorgon bitti. Men då är det inte möjligt så det blir ingen ny fransk frilla.

I morgon reser vi vidare och det ska bli skönt. Jag saknar närheten till naturen, vill komma bort från bilarna, doppa mig i havet.