Långlördag i city Två kapitelböckerTitel: Långlördag i city
Författare: Sara Kadefors
Illustratör: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgiven: 2001
Rek.ålder: 6-9 år
Slut på förlaget, så låna den!

Det här var Sara Kadefors debutbok, en liten nätt kapitelbok om Klara åtta år. Boken utspelar sig under en lördag då Klara och hennes mamma ska träffa pappa på stan. Eftersom föräldrarna är skilda är de här lördagarna viktiga för att alla tre ska göra något gemensamt. Men det enda föräldrarna gör är att sprida tråkig stämning. Till slut rymmer Klara från dem. Hon hamnar vid cykelbutiken där en röd mountainbike hon drömmer om finns. Den är alldeles för stor, men hon har blivit som besatt av den. Med ganska mycket mod lyckas hon få provcykla den utanför butiken. Och snart är hon på väg långt bort därifrån!

Jag gillar den här boken. Den är så fin och söt på något vis och har en allvarlig kärna. Den är välskriven och Stina Wirséns illustrationer rimmar så väl med berättelsen. De ger en stämning utan att ta över för mycket. Det enda jag egentligen inte gillar är titeln. När jag har läst klart tycker jag den känns så fel och inte riktigt representativ för berättelsen.

 

Jakten på cykeltjuven Två kapitelböckerTitel: Jakten på cykeltjuven
Författare: Peter Gissy
Illustratör: Louise Jacobsson
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgiven: 2006
Rek.ålder: 6-9 år
Slut på förlaget, så låna den!

Det här är en bok i en serie om Jill och Jonatan som driver HärslövsBladet, en tidning där de samlar lokala nyheter. Mysteriet presenteras ganska snabbt. En tjej har fått sin cykel stulen utanför ett ålderdomshem när hon hälsade på sin farmor. Samtidigt har en annan tant på ålderdomshemmet fått sin handväska och 40 000 kr stulna. Samtidigt som polisen tar sig an fallet börjar även Jill och Jonatan att nysta i det. Parallellt samlar de även material till nästa nummer av HärslövsBladet. 

Jag läser vidare eftersom jag vill veta hur det går och det här är säkert en bra bok för att få barn att läsa. Det är skönt att Jill och Jonatan har en tidning och inte en detektivbyrå. Sen har de en deckarhund som skäller när någon säger “bulle”, det är ett kul inslag. Men annars: den här boken är ganska torr. Jag får ingen som helst känsla för vilka Jill och Jonatan är, de förblir som pappersdockor. Språket är också på det här viset ganska knastrande. Men visst, det är säkert bra för vissa små läsare. Till skillnad från Stina Wirséns lite diffusa illustrationer är bilderna i den här boken fler och mer detaljerade.