vad gor man inte Vad gör man inteTitel: Vad gör man inte
Författare: Maja Hjertzell
Utgiven: 2015
Förlag: Gilla Förlag
Adlibris ¦ Bokus

Jag lyssnade när Gilla förlag intervjuade Maja om boken på bokmässan och blev nyfiken. Det är en nätt liten bok, endast 144 sidor och jag får lite novellkänsla när jag läser den. Precis som i en bra novell är mycket i den här boken så exakt. På det vis det behöver vara när en berättelse ska berättas på några få sidor. Språket, karaktärerna, atmosfären. Det är också något som känns lite amerikanskt. Jag tänker på några noveller jag läst av Alice Munro. Dock är det här betydligt mer avskalat (Munros noveller upplevde jag hade hög “densitet”). Allt cirkulerar kring den dagen berättelsen utspelar sig på. Tre av fyra syskon reser för att fira deras mammas födelsedag och vi tar del av deras olika berättelser och vägar fram till mamman, liksom den historia som ligger i bakgrunden och förmörkar – den om pappan.

Jag är alltid fascinerad när författare lyckas sätta tonen och språket på det här avskalade viset. Jag gillar hur syskonen framträder med med tydliga karaktärer. Och mellan raderna sipprar den där ödesmättade atmosfären. En mycket fin och bra bok helt enkelt.

Men! Jag är just nu inne i en period då jag tycks ha behov av tvärtom. Förut var det inte alls så, men nu vill jag mer och mer ha mastig text, bli nergrottad i karaktärerna, läsa mycket om dem. Så det är jag på jakt efter nu.