IMG 20130223 173018 300x300 Vad hände med Dürrenmatt?Ja, vad hände egentligen med Dürrenmatt? För en tid sedan efterlyste jag litteratur från Schweiz och fick bl.a. en del tips från andra bokbloggare. Jag  fick ihop en liten lista som finns här. Av dessa valde jag att läsa Mördarens advokat av Dürrenmatt. Jag läste den också ganska snabbt.

Men sen. Oj, vad det har tagit emot att skriva om den. Jag tror att det delvis handlar om att det är en utmanande bok att skriva om och jag har inte riktigt haft energi till det. En annan anledning är att jag har så svårt att veta vad jag tycker. Ena stunden kändes den så snurrig och svår att hänga med i. I andra stunden så himla genomtänkt och smått genialisk i sin idé. En känsla som förstärktes rejält i bokens slut.

Superkort så handlar den om en jurist som får i uppdrag av mördaren att undersöka mordet på nytt. Tidigt får man även veta att juristen har bestämt sig för att ta sig an uppdraget, men att därefter mörda mördaren. Berättarjaget är juristen själv, vilket gör det oerhört intressant, samtidigt emellanåt snurrigt.

Men nej, jag kan inte ge er mer än så. Jag skulle definitivt rekommendera den. Särskilt till den person som är sugen på deckare av det lite mer utmanande slaget. Lite sådär klassiska, lågmälda slaget. Men nu lämnar jag Dürrenmatt för den här gången.

Till min förvåning kom det fram en liten bok nu när jag höll på att röja, som jag fick med mig från Bokmässan 2011 då det var tyskt tema. Däri finns utdrag från flera nya tyskspråkiga böcker, varav de nutida schweiziska författarna Ilma Rakusa, Rolf Lappert, Gabrielle Alioth och Markus Werner. Den blir det nog en del ströläsning i framöver.